Ώρα για ... διάλειμμα

Το ιστολόγιο των μαθητών της Στ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (2009 - 2010).

Μεταλλαγμένα Τρόφιμα

Σίγουρα όχι οι εταιρείες των μεταλλαγμένων!Η πρόσφατη επισιτιστική κρίση που έπληξε πολλές χώρες του πλανήτη και ιδιαίτερα τις πιο φτωχές και ευπαθείς χώρες, συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, 37 χώρες πλήττονται από ανεπάρκεια τροφίμων. Με άλλα λόγια, εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη πεινάνε!
Ταυτόχρονα, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών μειώνονται, ενώ οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας, που αποτελούν τη βάση της διατροφής μας αφού τα περισσότερα τρόφιμα που διακινούνται στον πλανήτη βασίζονται σε αυτά τα δημητριακά, εκτοξεύονται στα ύψη.
Κι όμως, ο πλανήτης γνωρίζει στις μέρες μας τη μεγαλύτερη υπερεπάρκεια τροφίμων. Τα τρόφιμα που παράγουμε ξεπερνούν κατά 50% περίπου τις διατροφικές ανάγκες των κατοίκων της Γης. Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε, εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από παχυσαρκία, η οποία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, είναι μια από τις σημαντικότερες και πλέον αυξανόμενες απειλές για την υγεία σε όλο τον πλανήτη.
Πείνα και μεταλλαγμένα
Oι αιτίες της πείνας δεν σχετίζονται με την έλλειψη τροφίμων. Η άδικη κατανομή τους, η αδυναμία πρόσβασης σε αυτά, οι κακές σοδειές εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, η παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης κρέατος, η κερδοσκοπία των αγροτικών αγαθών, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η επεξεργασία των σιτηρών για να χρησιμοποιηθούν σαν βιοκαύσιμα και οι μειωμένες χρηματοδοτήσεις για τη γεωργική έρευνα είναι οι πραγματικές αιτίες. Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα δεν πρόκειται να ταΐσουν τους φτωχούς και πεινασμένους της Γης μας. Εξάλλου, μετά από δέκα χρόνια, δεν κατάφεραν να πείσουν ότι θα αυξήσουν την παραγωγή. Το μόνο που κατάφεραν είναι να αυξήσουν τα κέρδη των εταιρειών που τα παράγουν.
ΟΗΕ: βιώσιμη γεωργία και όχι μεταλλαγμένα
Ο ΟΗΕ στην πρώτη έκθεση - αποτίμηση της παγκόσμιας γεωργίας (IAASTD, 2008) απορρίπτει τα μεταλλαγμένα σαν λύση στην επισιτιστική κρίση και στις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων. Καταδικάζει τις μεθόδους της εντατικής βιομηχανικής γεωργίας και αποδεικνύει αυτό που εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια ισχυρίζεται η Greenepace: ότι μπορούμε να παράγουμε περισσότερα και πιο ποιοτικά τρόφιμα με γεωργικές μεθόδους που σέβονται τη βιοποικιλότητα, την ανθρώπινη εργασία και τη φύση.
Η έκθεση του ΟΗΕ συντάχθηκε από 400 επιστήμονες από όλο τον κόσμο και καλεί για ριζική αλλαγή στις μεθόδους της γεωργίας προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ραγδαίες αυξήσεις των τροφίμων, η πείνα, οι κοινωνικές αδικίες και οι περιβαλλοντικές καταστροφές. Μακροπρόθεσμα η επισιτιστική ασφάλεια δεν θα επιτευχθεί από τις αυξανόμενες ποσότητες χημικών λιπασμάτων ή παρασιτοκτόνων ούτε με την παραγωγή μεταλλαγμένων.
Η λύση στο πρόβλημα της πείνας δεν είναι τα μεταλλαγμένα, αλλά η άμεση αλλαγή στο σημερινό παράλογο τρόπο με τον οποίον παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα και η δικαιότερη κατανομή τους στον πλανήτη.

Από Νικήτας Λ.


Για Μας

Η φωτογραφία μου
Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Μαζί με τους δασκάλους μας φτιάξαμε αυτό το ιστολόγιο για να μοιραζόμαστε μεταξύ μας αλλά και με παιδιά από όλη την Ελλάδα, ενδιαφέροντα κείμενα, εικόνες, βίντεο κτλ.

Αναζήτηση

Φίλοι Από Άλλα Σχολεία

Αναγνώστες

Επισκέψεις

web counter

Πρόγνωση Καιρού

Vladstudio