Ώρα για ... διάλειμμα

Το ιστολόγιο των μαθητών της Στ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (2009 - 2010).

Ιστορία των Νομισμάτων

Η ιστορία των χρημάτων μας δείχνει ότι είναι ένα μέσο ανταλλαγής για το εμπόριο.

- Μπορούν να αποτελέσουν μέσο ανταλλαγής γιατί έχουν μια σαφή αξία την οποία εμπιστεύονται όλοι.
- Τα χρήματα είναι επίσης ένας τρόπος αποθήκευσης αξίας για το μέλλον. Έτσι, για παράδειγμα, μπορούμε να αποταμιεύουμε τα χρήματά μας για να αγοράσουμε κάτι ακριβό στο μέλλον.
- Τέλος, τα χρήματα είναι και μια λογιστική μονάδα. Είναι εύκολο να μετρηθούν και διευκολύνουν την απόδοση μιας σαφούς αξίας στα αγαθά.

Μέχρι πρόσφατα, τα χρήματα εμφανίζονταν μόνο με τη μορφή κερμάτων. Αυτό γινόταν γιατί ένα κέρμα περιείχει μια ακριβή ποσότητα ενός μετάλλου, π.χ. χρυσού ή ασημιού, που είχε μια γνωστή αξία. Αυτός ο τύπος χρημάτων είναι γνωστός ως "specie money" και η αξία τους διασφαλίζεται από το πολύτιμο μέταλλο που περιέχουν.
Καθώς το εμπόριο αυξανόταν, χρειαζόταν όλο και περισσότερα χρήματα ως μέσο ανταλλαγής. Έτσι, οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις άρχισαν να εκδίδουν χαρτονομίσματα.Τα χαρτονομίσματα δεν περιέχουν την αξία που αντιπροσωπεύουν. Αντίθετα, ο εκδότης του χαρτονομίσματος εγγυάται την αξία του. Αυτά τα χρήματα είναι γνωστά ως "fiat money".


Όταν οι πρόγονοί μας έμαθαν πώς να φτιάχνουν μέταλλα, οι ανταλλαγές έγιναν ευκολότερες.
Βόλος ασημιού
Και αυτό γιατί τα μέταλλα, όπως ο χρυσός, το ασήμι, ο κασσίτερος και ο σίδηρος, ήταν πολύτιμα για όλους. Έτσι, ο αγρότης μπορούσε να ανταλλάξει τα γελάδια του για ορισμένη ποσότητα ασημιού, και αργότερα να χρησιμοποιήσει μέρος από το ασήμι για να πληρώσει τους φόρους του. Έτσι, τα πολύτιμα μέταλλα και άλλα αντικείμενα έγιναν "μέτρο αξίας", "μέσο ανταλλαγής" και ένας τρόπος "αποθήκευσης αξίας" μέχρι να χρειαστεί.


Οι αρχαίοι Έλληνες υιοθέτησαν γρήγορα αυτή τη νέα ιδέα και άρχισαν να κατασκευάζουν ασημένια και χάλκινα νομίσματα, όπως η ασημένια δραχμή. Αυτά τα πρώιμα νομίσματα περιείχαν συγκεκριμένη ποσότητα μετάλλου με ορισμένη αξία. Και για τη διασφάλιση της ποσότητας αυτής, τα κέρματα έφεραν τη σφραγίδα του βασιλιά ή της πόλης ή της χώρας που τα εξέδιδε.
Τα κέρματα ήταν πρακτικά γιατί μπορούσαν να μετρηθούν αντί να ζυγιστούν. Επειδή αυτά τα νέα κέρματα ήταν ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό "μέσο ανταλλαγής", βοήθησαν στη σημαντική ενίσχυση του εμπορίου στον αρχαίο κόσμο.
Από την Εύα Κ.

1 σχόλια:

Ανώνυμος 20 Νοεμβρίου 2008 στις 6:21 μ.μ.  

ωραιο και αυτο Ευα


Για Μας

Η φωτογραφία μου
Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Μαζί με τους δασκάλους μας φτιάξαμε αυτό το ιστολόγιο για να μοιραζόμαστε μεταξύ μας αλλά και με παιδιά από όλη την Ελλάδα, ενδιαφέροντα κείμενα, εικόνες, βίντεο κτλ.

Αναζήτηση

Φίλοι Από Άλλα Σχολεία

Αναγνώστες

Επισκέψεις

web counter

Πρόγνωση Καιρού

Vladstudio