Ώρα για ... διάλειμμα

Το ιστολόγιο των μαθητών της Στ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (2009 - 2010).

Αλεξανδρούπολη καλεί… διάστημα


Μαθητές λυκείου από τον ακριτικό νομό μίλησαν με αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικoύ Σταθμού (ISS) μέσω ραδιοσυχνοτήτων. Πέμπτη, 12.02.09
Μαθητές λυκείου από τον ακριτικό νομό του Εβρου μίλησαν χθες το πρωί με αστροναύτη του ΔΔΣ μέσω ραδιοσυχνοτήτων. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος στους 70 μαθητές της Β’ τάξης του 1ου και 2ου Λυκείου Αλεξανδρούπολης καθώς και του 2ου Λυκείου Ορεστιάδας που συμμετείχαν σε αυτό το μοναδικό πείραμα. Ηταν η πρώτη φορά που Ελληνες μαθητές συνομίλησαν με… «ένοικο» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.Το ραντεβού είχε κλειστεί για τις 09.45 και εκείνη ακριβώς την ώρα άρχισε η 10λεπτη συνομιλία, ενώ ο ΔΔΣ κινείτο από τη Μάλτα προς την Κριμαία. Το να κλείσεις ραντεβού με τους αστροναύτες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι υπεύθυνοι της Ενωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών που ανέλαβαν το εγχείρημα της σύνδεσης το προσπαθούσαν για μήνες μέχρι να λάβουν τη θετική απάντηση.Η προεργασία είχε ξεκινήσει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης. Τέλη Οκτωβρίου του 2008 ενημέρωσαν τους μαθητές των τριών σχολείων για την επικοινωνία και ζήτησαν να τους καταθέσουν 20 ερωτήσεις, γραμμένες στα αγγλικά, προκειμένου να τις προωθήσουν στο ΔΔΣ. Ενα μήνα αργότερα, οι ερωτήσεις ήταν στα χέρια των τριών «ενοίκων» του Σταθμού, του Michael Fincke, του Yury Valentinovich Lonchakov και της Sandra Magnus.Η τελευταία κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των παιδιών. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που μίλησα με τη Sandra. Τη ρώτησα για την καθημερινότητά της, για τη λειτουργία του Σταθμού, για τις βλάβες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, για το πώς φαίνεται η Γη από ψηλά», είπε στον ΕΤ η μαθήτρια του 2ου Λυκείου Αλεξανδρούπολης Παρασκευή Μυλωνά.«Μου απάντησε ότι η Γη φαίνεται καταπληκτική και μου είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποιο τεχνικό πρόβλημα και ελπίζουν να μην αντιμετωπίσουν, ότι στο σταθμό μπορούν να μείνουν 3 έως 4 αστροναύτες, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους, και μέχρι 6 επισκέπτες».Η Παρασκευή από μικρή νιώθει μία έλξη για το γεμάτο… «μυστήρια» διάστημα. Την επόμενη σχολική χρονιά θα είναι στην Γ’ τάξη και ήδη σκέφτεται να ακολουθήσει κάποιον κλάδο που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέεται με το διάστημα. «Με γοητεύει η Αστροφυσική… Μετά το διάλογο που είχα με τη Sandra ενθουσιάστηκα ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε.
Ελεύθερος Τύπος 12/2/2009


Από κ. Νεκτάριος


Για Μας

Η φωτογραφία μου
Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Μαζί με τους δασκάλους μας φτιάξαμε αυτό το ιστολόγιο για να μοιραζόμαστε μεταξύ μας αλλά και με παιδιά από όλη την Ελλάδα, ενδιαφέροντα κείμενα, εικόνες, βίντεο κτλ.

Αναζήτηση

Αρχείο

Φίλοι Από Άλλα Σχολεία

Αναγνώστες

Επισκέψεις

web counter

Πρόγνωση Καιρού

Vladstudio