Ώρα για ... διάλειμμα

Το ιστολόγιο των μαθητών της Στ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (2009 - 2010).

Όποιος κινείται σωστά κερδίζει!


ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

* Η θερμομόνωση είναι μια σίγουρη επένδυση. Καλύτερα να έχει γίνει όταν το σπίτι κτίζεται. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά για να μονώσετε την ταράτσα, τα δάπεδα και τους τοίχους. Από κει χάνεται το 50% της θερμότητας του χώρου.
* Σημεία που χρειάζονται καλή μόνωση είναι οι κολόνες και τα δοκάρια, το ταβάνι, το πάτωμα και βέβαια οι εξωτερικοί τοίχοι.
* Βάλτε διπλά τζάμια, τουλάχιστον στη βορινή πλευρά του κτιρίου. Εννοείται ότι παντζούρια και κουρτίνες μένουν κλειστά τα κρύα βράδια!
* Τα αερόθερμα και τα ηλεκτρικά σώματα καταναλώνουν τουλάχιστον διπλάσιο ρεύμα από τις σόμπες αερίου και τα κλιματιστικά!
* Όχι έπιπλα μπροστά από τα καλοριφέρ, όχι βρεγμένα ρούχα πάνω τους!
Απλά δε σας ζεσταίνουν.
* Οι διακόπτες με θερμοστάτη δεν κοστίζουν και αξίζουν.
* Συντηρήστε σωστά το λέβητα-καυστήρα, τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο. Έτσι έχετε απόδοση έως και 90%, αν είναι καινούργιος. Αν αποδίδει λιγότερο από 70% αλλάξτε τον αμέσως. Θα κάνετε απόσβεση το πολύ σε 3 χρόνια από την οικονομία σε πετρέλαιο.
* Αν κρυώνετε, αυξήστε τις ώρες που καίνε τα καλοριφέρ, μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά σώματα. Κοστίζει πολύ λιγότερο.
* Το χειμώνα, καλύτερα 10 λεπτά ορθάνοικτα παράθυρα παρά μισάνοικτα για ώρες. Αν ζεσταθήκατε πολύ κλείστε τη θέρμανση.
Μην ανοίγετε τα παράθυρα.
* Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του σπιτιού στους 18 βαθμούς το χειμώνα. Κάθε βαθμός παραπάνω, σημαίνει έως 10% περισσότερο πετρέλαιο.


Αερόθερμα και ηλεκτρικά σώματα = διπλάσιο ρεύμα από τα κλιματιστικά
Πολύ ζεστό σπίτι το χειμώνα = +10% παραπάνω πετρέλαιο για κάθε βαθμό πάνω από τους 18.
Λέβητας - καυστήρας με απόδοση κάτω από 70% = άμεση αλλαγή

ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

* Κλείνετε από το πλήκτρο on/off τις συσκευές που δεν χρειάζεστε. Μην τις αφήνετε σε φάση αναμονής (stand-by). Μία απλή κίνηση που σημαίνει μέχρι και 30 €/χρόνο οικονομία σε ρεύμα.
* Θυμηθείτε ότι όλες οι συσκευές του γραφείου βγάζουν θερμότητα που ανεβάζει την ανάγκη για κλιματισμό έως και 27%. Η διαφορά θα φανεί στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
* Όταν φεύγετε από το γραφείο κλείστε το κλιματισμό, όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από το πλήκτρο on/off, και όλα τα φώτα. Ένα ξεχασμένο φως καίει περίπου 12 €/χρόνο.
* Αντικαταστήστε όλες τις λάμπες του γραφείου με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Καταναλώνουν σημαντικά λιγότερο, αποδίδουν καλύτερα και δίνουν καλύτερη ποιότητα φωτισμού.
* Αν οι υπολογιστές σας πρέπει να μένουν ανοικτοί, κλείστε τις οθόνες. Καταναλώνετε μέχρι και 75% λιγότερο ρεύμα.
* Τα κλιματιστικά καίνε πολύ ρεύμα. Κάθε κλιματιστικό π.χ. απόδοσης 9.000 BTU της «λαίμαργης» ενεργειακής κατηγορίας G, που σας δροσίζει 500 περίπου ώρες το χρόνο, καταναλώνει ρεύμα περίπου 70 €/χρόνο.
Ένα κλιματιστικό ίδιας απόδοσης αλλά της «οικονομικής» κατηγορίας Α, καίει 45 € στις ίδιες συνθήκες. Κερδίζετε 25 €/χρόνο από κάθε κλιματιστικό σας!
* Ρυθμίστε το κλιματιστικό πάνω από τους 25 βαθμούς το καλοκαίρι και όχι πάνω από τους 20 το χειμώνα.
* Κλιματιστικό αναμμένο, σημαίνει παράθυρα κλειστά. Αν ...παραδροσιστήκατε, χαμηλώστε ή κλείστε τον κλιματισμό. Δροσίζει το δωμάτιο καίγοντας 6 φορές λιγότερο ρεύμα, όσο μια απλή λάμπα.
* Το καλοκαίρι αερίζουμε τους χώρους 5-10 λέπτα το βράδυ.

2 κλιματιστικά κατηγορίας Γ αντί της Α = +50 €/χρόνο
(για λειτουργία 2 κλιματιστικών 9.000 BTU, 500 ώρες/χρόνο)
Συσκευές στη φάση αναμονής = +30 €/χρόνο
(μέσο ενδεικτικό κόστος)


ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

* Κρύος κινητήρας σημαίνει πολύ παραπάνω κατανάλωση καυσίμου. Για μικρές αποστάσεις, καλύτερα περπατήστε. Κερδίζετε εκτός από βενζίνη ...τα νεύρα από τη κίνηση και το παρκάρισμα.
* Σβήστε τη μηχανή, ακόμη και στις σύντομες στάσεις.
* Βγάλτε τη σχάρα ή τη μπαγκαζιέρα αν δεν την χρειάζεστε. Αλλιώς την «πληρώνετε» ακριβά σε βενζίνη: μέχρι και 39% παραπάνω.
* Λάστιχα σωστά φουσκωμένα σημαίνει λιγότερη βενζίνη. Πίεση μικρότερη κατά 1 bar, σημαίνει 5% περισσότερο καύσιμο.
* Εκτός από ασφάλεια, ήπια οδήγηση σημαίνει και λιγότερο καύσιμο! Απότομο γκάζι και φρένο, βλάπτουν σοβαρά την τσέπη σας. Π.χ. αν κάθε χρόνο κάνετε 10.000 χλμ. οδηγώντας ήπια κερδίζετε 100 €.
* Ο κινητήρας λειτουργεί αποδοτικά από τις 1.000 έως τις 2.500 στροφές, ενώ ή 4η, η 5η και η 6η ταχύτητα είναι οικονομικότερες από την 1η, τη 2η και την 3η. Π.χ. αν κινήστε με 60 χλμ/ώρα με μία μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο, έχετε οικονομία μέχρι και 24%!
* Ποτ μπαγκάζ με γεμάτο ξεχασμένα αντικείμενα μεταφράζεται μέχρι και σε 7% αύξηση κατανάλωσης, δηλαδή περίπου +40 €/χρόνο για βενζίνη.
* Οδήγηση με παράθυρα ανοικτά, έως 20% παραπάνω καύσιμο.
* Άσκοπη χρήση κλιματιστικού, οδηγεί σε μειωμένη απόδοση κινητήρα, δκλαδή μέχρι και σε 20% μεγαλύτερη κατανάλωση.
* Ενημερωθείτε για τη κατανάλωση του αυτοκινήτου που σκέφτεστε να αγοράσετε.
Αν διανύετε 10.000 χλμ. και το αυτοκίνητο σας καίει 5 αντί για 7 λίτρα/100χλμ. κερδίζετε 200 λίτρα βενζίνης δηλαδή πάνω από 200 €/χρόνο.

Επιθετική οδήγηση = +100 €/χρόνο σε καύσιμα
Ξεχασμένη σχάρα ή μπαγκαζιέρα = έως +40% παραπάνω βενζίνη.
Οδήγηση με ανοικτά παράθυρα = έως +20% παραπάνω καύσιμο.


Από Αφροδίτη Π.


Για Μας

Η φωτογραφία μου
Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Μαζί με τους δασκάλους μας φτιάξαμε αυτό το ιστολόγιο για να μοιραζόμαστε μεταξύ μας αλλά και με παιδιά από όλη την Ελλάδα, ενδιαφέροντα κείμενα, εικόνες, βίντεο κτλ.

Αναζήτηση

Αρχείο

Φίλοι Από Άλλα Σχολεία

Αναγνώστες

Επισκέψεις

web counter

Πρόγνωση Καιρού

Vladstudio