Ώρα για ... διάλειμμα

Το ιστολόγιο των μαθητών της Στ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (2009 - 2010).

Η Πρωταπριλιά

Το πρωταπριλιάτικο ψέμα, έχει τις ρίζες του στον 15ο αιώνα και που τελικά επικράτησε τις μέρες μας και έχει γίνει πλέον έθιμο. Το πρωταπριλιάτικο ψέμα ξεκίνησε αρχικά από την Γαλλία, στην οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά. Έτσι ενώ όλη η άλλη Ευρώπη την πρωτοχρονιά την γιόρταζε την 1 Ιανουαρίου, οι Γάλλοι, ήταν οι μοναδικοί που ξεχώριζαν, και την γιόρταζαν την 1 Απρίλη. Όταν το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος θ' αποφάσιζε να το αλλάξει, καθιερώνοντας ως πρώτη του έτους την 1 Ιανουαρίου, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους ένθερμους οπαδούς του εθίμου, οι οποίοι επέμεναν σε πείσμα όλων των άλλων να γιορτάζουν σαν πρωτοχρονιά την Πρωταπριλιά. Οι άλλοι που δέχτηκαν την αλλαγή πείραζαν τους «παραδοσιακούς» με κάλπικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και πιπεράτα ψέματα.



• Το ψέμα (της πρωταπριλιάς) στην Ελλάδα


Στην Ελλάδα διαφοροποιήθηκε το έθιμο και πήρε την γνωστή ελληνική χροιά . Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του.Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα. Στη Θράκη το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς θεωρείται θεραπευτικό και γι’ αυτό το μαζεύουν σε μπουκάλι και πίνει απ’ αυτό ο άρρωστος.
Στην Κομοτηνή, την παλιά Γκιουμουλτζίνα, λέγανε πως την πρωταπριλιά το είχαν σε καλό να γελούν, «για να γίνουν τα κουκούλια τους»,όταν, βέβαια, είχαν σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκωλήκων). Στην Τζαντώ της Ανατολικής Θράκης, είχανε, λέει, σε καλό να γελάσουν τον άλλον, για να κάνουν τα δέντρα καρπό Μα κείνος που ξεγελιόταν το είχε σε κακό όλο το χρόνο θα ήτανε γελασμένος, κι αν ήταν παντρεμένος, θα χήρευέ. Στην Άνδρο, πάλι, λένε ψέματα την 1η του Μάρτη κι όχι την Πρωταπριλιά.


• Διάσημα ψέματα


«Δηλητηριώδη» γκάφα έκαναν οι συντάκτες του Γαλλικού Πρακτορείου Eιδήσεων, όταν το 1995 μετέδωσαν σε ολόκληρο τον κόσμο την πρωταπριλιάτικη φάρσα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με το δελτίο Tύπου του υπουργείου, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο του Σωκράτη σε τοποθεσία κοντά στην Aκρόπολη. Mέσα στον τάφο υποτίθεται ότι βρέθηκε βάζο που περιείχε ίχνη κώνειου, καθώς και ένα κομμάτι δέρματος χρονολογούμενο από το 400 π.X.

• Η Πρωταπριλιά στις ελληνικές εφημερίδες

Το έθιμο της Πρωταπριλιάς στις εφημερίδες, ανεξαρτήτως του πότε άρχισε και από πού, φαίνεται να φθίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η τήρηση της Πρωταπριλιάς στις εφημερίδες είναι ταυτόσημη με την ύπαρξη του ελληνικού Τύπου, μια και συναντάμε πολλά τέτοια «ψέματα» στα έντυπα όλων των εποχών.

• Διάσημοι ψεύτες
Ο Πινόκιο είναι ο κεντρικός ήρωας του ομώνυμου ιταλικού παραμυθιού, μια ξύλινη κούκλα που έφτιαξε ο Τζεπέτο για να του κάνει παρέα στη μοναχική ζωή του. Μια καλή νεράϊδα λυπήθηκε τον Τζεπέτο, έδωσε ζωή στην κούκλα και έτσι ο Πινόκιο έγινε πραγματικό αγόρι. Χαρακτηριστικό του παραμυθιού είναι πως κάθε φορά που ο Πινόκιο έλεγε ψέματα, μεγάλωνε η μύτη του. Το παραμύθι γράφτηκε από τον Κάρλο Κολόντι που γεννήθηκε στην Φλωρεντία το 1826. Το πρωτότυπο γράφτηκε το 1883 και δεν πρόκειται για μια "παιδική" ιστορία. Είναι έργο βαθιά ειρωνικό και για αυτό ο Ιταλός φιλόσοφος Μπενεντέτο Κρότσε επέμενε πως πρέπει να το διαβάσει όποιος θέλει να θεωρεί τον εαυτό του καλλιεργημένο άνθρωπο.
Από Εύα Κ.

Η Τηλεόραση στην Ελλάδα

Η ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης αρχίζει το 1951 οπότε με τον νόμο 1663 προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών των Ενόπλων Δυνάμεων - διάταξη η οποία καταργείται 15 χρόνια αργότερα - ενώ παράλληλα προβλέπεται και η λειτουργία της Υπηρεσίας Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ) που θα είχε την αρμοδιότητα για την εγκατάσταση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Αυτό ορισμένοι το θυμούνται. Οι νεότεροι μπορούν να ανατρέξουν στο αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων: Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ξεκινά η πειραματική μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος πειραματικός σταθμός Ελληνικής τηλεόρασης λειτούργησε το 1961 στη Θεσσαλονίκη από τη ΔΕΗ στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η επίσημη όμως έναρξη της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1966, με πρώτη παρουσιάστρια την Ελένη Κυπραίου και συντονιστή το δημοσιογράφο Γεώργιο Κάρτερ.
Το 1969 γίνεται η διεθνής απευθείας σύνδεση με το κύκλωμα της Eurovision για τη μετάδοση της προσεδάφισης και του περιπάτου του πληρώματος του Απόλλο 12 στη Σελήνη.
Το 1970 το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοτηλεόρασης μετεξελίσσεται σε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (Ε.Ι.Ρ.Τ). Το 1975, με τη μεταπολίτευση, το Ε.Ι.Ρ.Τ μετατρέπεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ) με σκοπό την «ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του Ελληνικού λαού».
Η έγχρωμη μετάδοση στην Ελληνική τηλεόραση με το σύστημα Secam εισέρχεται το 1979.

Το 1987 η ΕΡΤ αναδιαρθρώνεται εν' όψει της εισαγωγής των ιδιωτικών σταθμών. Η ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2 συγχωνεύονται σε ένα ενιαίο φορέα, την ΕΡΤ Α.Ε. που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Η ΕΡΤ ελέγχεται και εποπτεύεται από το κράτος μέσω του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως και έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Επίσης προβλέπεται η ίδρυση ενός Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) ως απλή διεύθυνση για τη «θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα και μελέτη των οπτικοακουστικών μέσων» και δεύτερον μια Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Εκπομπών και Προγραμμάτων Ραδιοτηλεόρασης. Το 1989 ιδρύεται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την εποπτεία του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου. Από το 1993 το αρμόδιο Υπουργείο είναι το Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ.

H απορύθμιση του τηλεοπτικού πεδίου στα τέλη της δεκαετίας του '80 μεταμόρφωσε το τηλεοπτικό περιβάλλον της χώρας θέτοντας νέους όρους και φέρνοντας νέους πρωταγωνιστές στο προσκήνιο. Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζεται άμεσα από την κοινή πολιτική της Ευρώπης που με την έκδοση της Πράσινης Βίβλου για μια «Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα» διαμόρφωσε το κατάλληλο πλαίσιο για μια φιλελεύθερη πολιτική στο τηλεοπτικό πεδίο. Σύντομα κάνουν την εμφάνισή τους 140 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί - εθνικοί και τοπικοί - ανατρέποντας έτσι το κρατικό μονοπώλιο. Η απορύθμιση είχε καταλυτική σημασία και για την εγχώρια διαφημιστική αγορά, στην οποία έδωσε τεράστια ώθηση. Επέτρεψε επίσης την ανάπτυξη ενός ολόκληρου τομέα παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, αλλά και την αύξηση της εισαγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων από άλλες χώρες.

Ιδιωτική τηλεόραση

Προς το τέλος του 1989 εμφανίζονται στις τηλεοπτικές συχνότητες τα δύο πρώτα ιδιωτικά κανάλια, το Mega Channel και ο Antenna TV, γεγονός που σηματοδοτεί την ουσιαστική αναδιάρθρωση του επικοινωνιακού πεδίου της χώρας. Με την πάροδο λίγων μηνών το ένα τηλεοπτικό κανάλι μετά το άλλο εμφανίζονται σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, εκπέμποντας είτε πανελλαδικά είτε τοπικά.

Συνδρομητικό κανάλι

Το 1994 εμφανίζεται το πρώτο συνδρομητικό κανάλι, το Filmnet, που προσέφερε εμπορικές ταινίες και ζωντανούς αγώνες ποδοσφαίρου. Το 1997 η ΕΡΤ 2 μετεξελίσσεται σε ΝΕΤ με ενημερωτικό κυρίως προφίλ και η ΕΤ1 σε ψυχαγωγικό κανάλι ενώ πλέον από κρατική αποκαλείται δημόσια τηλεόραση. Το 1999 παρέχεται επίσημη άδεια λειτουργίας ψηφιακής δορυφορικής τηλεόρασης στο Nova αλλά η σύμβαση με το Ελληνικό δημόσιο και την Multichoice Hellas υπογράφεται στην εκπνοή του έτους.

Η σημερινή εικόνα του Ελληνικού τηλεοπτικού πεδίου χαρακτηρίζεται από πολυμέρεια, πολυσυλλεκτικότητα και δυναμισμό. Παράλληλα προς τους κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που προσφέρουν υψηλές πληροφοριακές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες, λειτουργούν πολλοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, πανελλαδικής ή τοπικής εμβέλειας. Η ΕΡΤ και ο Antenna TV έχουν τα δικά τους δορυφορικά προγράμματα για τους Έλληνες του εξωτερικού. Επίσης, στην Ελλάδα αναμεταδίδονται μέσα από τοπικές συχνότητες και δορυφορικά κανάλια όπως το CNN, το MCM, το Euronews και το γαλλικό TV 5.

Για να δείτε εικόνες από παλιές τηλεοράσεις Πατήστε Εδώ

Από κ. Νεκτάριος

Απόψεις για την τηλεόραση


Η τηλεόραση από μόνη της δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Εμείς την χρησιμοποιούμε καλά ή κακά και την κάνουμε τέτοια.

Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη; Γιατί; Περιμένω τις απαντήσεις σας στα σχόλια.

Από κ. Νεκτάριος

Εφημερίδα Κοινή Γνώμη

Η Εφημερίδα Κοινη γνώμη σε άρθρο της, που ήταν αφιερωμένο στις εκδηλώσεις για τη Ώρα της Γης, αναφέρθηκε στις δράσεις του Σχολείου μας και δημοσίευσε φωτογραφία της τάξης μας.
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την εφημερίδα και να δείτε το άρθρο στην σελίδα 7

Από κ. Νεκτάριος

Τα "Μαγειρέματα" στην Σύρο (μέρος Α)

Πατήστε εδώ για να δείτε το Α Μέρος της εκπομπής Μαγειρέματα που γυρίστηκε στην Συρό.
Από κ. Νεκτάριος

Εκδηλώσεις για την Ώρα της Γης

Ο Δήμος Ερμούπολης και άλλοι φορείς του νησιού πραγματοποίησαν εκδηλώσεις με αφορμή την Ώρα της Γης. Μαθητές και μαθήτριες της τάξης μας συμμετείχαν σε αυτές.







Η Ώρα Της Γης

Μια μέρα πριν την παγκόσμια ώρα της Γης στο σχολείο μας αποφασίσαμε να κάνουμε κάποια πράγματα για να ενημερώσουμε τους κατοίκους της Ερμούπολης για το θέμα αυτό.
Έτσι, η τάξη μας προετοίμασε αφίσες και μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου μας, βγήκαμε στους δρόμους και προσπαθήσαμε να κάνουμε ευρύτερα γνωστή την Ώρα της Γης.
Λίγες φωτογραφίες από τις δραστηριότητές μας.

Από κ. Νεκτάριος

Ο Γύρος του Κόσμου με Εικόνες



Από Αφροδίτη Π.

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

Το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού, μελωποιημένο από τον Γιάννη Μαρκόπουλο και ερμηνευμένο μοναδικά από τον Νίκο Ξυλούρη.

Από κ. Νεκτάριος

Σημαίες

Σίγουρα όλοι έχετε δει την σημαία, που χρησιμοποιεί η Ελλάδα από την απελευθέρωσή της ως σήμερα. Ίσως όμως δεν έχετε δει σημαίες που χρησιμοποιήθηκαν από την άλωση της πόλης μέχρι να γίνει η ανεξάρτητο κράτος.
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το αρχείο που περιέχει τις σημαίες.

Από Αφροδίτη Π.

Εαρινή Ισημερία


Ισημερία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η διάρκεια την ημέρας και της νύχτας είναι ίσες (12 ώρες η κάθε μια). Πρόκειται για διαρκές φαινόμενο στον ισημερινό της Γης και συμβαίνει μόνο 2 φορές τον χρόνο για όλες τις άλλες περιοχές.
Η πρώτη είναι την άνοιξη (έαρ στα αρχαία) (Εαρινή ισημερία 21 Μαρτίου)
Η δεύτερη είναι το φθινόπωρο (Φθινοπωρινή ισημερία 23 Σεπτεμβρίου)
Ακόμη η Εαρινή Ισημερία (21 Μαρτίου) αποτελεί την πρώτη μέρα της άνοιξης.
Από κ. Νεκτάριος

Έκρηξη Ηφαιστείου

Ηφαίστειο εξερράγη μέσα στην θάλασσα στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Κοντά στην περιοχή βρίσκεται το νησί Τόνγκα, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κάτοικοί του δεν διατρέχουν κάποιον άμεσο κίνδυνο.

Παρακολουθήστε το εντυπωσιακό βίντεο



ή πατήστε εδώ για να δείτε καποιες καταπληκτικές φωτογραφίες

Από κ. Νεκτάριος

Εσπεριδοειδή

Είναι χαμηλά δέντρα που τα φύλλα τους δεν πέφτουν (αειθαλή) και ευδοκιμούν στις τροπικές ή ημιτροπικές και στις εύκρατες χώρες.

Στα εσπεριδοειδή ανήκουν:

  • η πορτοκαλιά,
  • η λεμονιά,
  • η γλυκολεμονιά,
  • η μανταρινιά,
  • η νερατζιά,
  • η κιτριά, η φράπα και
  • το περγαμόντο.

Τα δέντρα αυτά τα λένε και "ξινά", γιατί η γεύση των καρπών τους είναι ξινή ή υπόξινη.

Τα εσπεριδοειδή ευδοκιμούν πολύ στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα παράλια μέρη και νησιά. Αρχικά καλλιεργούνταν μόνο στις Ινδίες, την Κίνα και την Ιαπωνία κι από εκεί εξαπλώθηκαν σ' όλες τις χώρες που έχουν κατάλληλο κλίμα (δροσερό) και έδαφος (αμμοαργιλώδες). Πολλαπλασιάζονται με μπόλιασμα και καταβολάδες, αλλά ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού τους είναι με σπόρους νεραντζιάς και κατόπιν με μπόλιασμα του μικρού δέντρου στην ποικιλία που θέλουμε. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες: ξινά, γλυκόξινα, Μέρλιν, Γιάφας, σαγκουίνια, μυρωδάτα, Κρήτης κλπ.

Γενικά τα εσπεριδοειδή είναι καρπός γευστικός και ωφέλιμος.

Σήμερα η καλλιέργειά τους στην Ελλάδα έχει εξαπλωθεί πολύ και γίνεται μεγάλη εξαγωγή.

Τα εσπεριδοειδή λέγονται ακόμα και "λεμονοπορτόκαλα" και "ξινόδενδρα". Τα φύλλα και τα λουλούδια τους ευωδιάζουν.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες πως οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν τα εσπεριδοειδή. Τα γνώριζαν ίσως μόνο όσοι ταξίδευαν σε μακρινούς τόπους και ο μύθος των Εσπερίδων φαίνεται πως συμβολίζει την επιθυμία των Ελλήνων ν' αποκτήσουν τους γλυκόχυμους και νόστιμους αυτούς καρπούς, που καλλιεργούνταν στην Ασία.

Μερικοί υποστηρίζουν πως, τα παλιά χρόνια, καλλιεργούνταν εσπεριδοειδή στην Αίγυπτο σε μικρές εκτάσεις. Σήμερα η καλλιέργειά τους γίνεται συστηματικά, ιδιαίτερα στην Αμερική, την Ισπανία, Βραζιλία, Γαλλία, Ιταλία, Β. Αφρική, την Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου κ.ό.

Στην Ελλάδα, μεγάλες φυτείες εσπεριδοειδών υπάρχουν στην Άρτα, το Βόλο, Αττική, Άργος, Εύβοια και στα νησιά του Αιγαίου. Το κλίμα που τα ευνοεί είναι το ζεστό, με κάποια υγρασία και το παραθαλάσσιο. Η απότομη και παρατεταμένη πτώση της θερμοκρασίας τα καταστρέφει, καθώς και η παγωνιά κάνει μεγάλες ζημιές σ' αυτό.

Από κ. Νεκτάριος

Δημητριακά


Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Από τα δημητριακά παράγεται ένα από τα βασικά είδη της ανθρώπινης διατροφής, το ψωμί, ζωοτροφές, πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων, για τη βιομηχανία χαρτιού, καθώς και για άλλους βιομηχανικούς κλάδους. Τα δημητριακά στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανήκουν στην οικογένεια των αγρωστιδών και τα περισσότερα κατάγονται από την περιοχή της Δυτικής Ασίας. Τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της φυτικής παραγωγής κάθε χώρας και στις πιο πολλές χώρες η καλλιέργειά τους κατέχει την πρώτη θέση της γεωργικής παραγωγής.

Χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • στα σιτηρά, που περιλαμβάνουν το στάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι, το κεχρί και πολλά άλλα παρόμοια είδη
  • στα οσπριοειδή, στα οποία ανήκουν τα διάφορα είδη των φασολιών, η σόγια (που θεωρείται σαν ένα από τα πιο βασικά οσπριοειδή), οι φακές, τα ρεβίθια κλπ. και τέλος
  • στα ελαιώδη δημητριακά, όπως είναι και πάλι η σόγια, ο ηλιόσπορος και πολλά άλλα.

Στις χώρες με θερμότερα κλίματα καλλιεργούνται κυρίως το σόργο, το ρύζι (που αποτελεί και τη βασική τροφή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις ασιατικές χώρες) και το καλαμπόκι (που αποτελεί αντίστοιχα βασικό στοιχείο διατροφής για πολλούς κατοίκους της Αμερικανικής Ηπείρου). Στις χώρες με ψυχρότερα κλίματα καλλιεργούνται κυρίως το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κριθάρι και η βρώμη, καθώς και η σίκαλη.

Γενικά τα δημητριακά είναι μονοετή φυτά που σπέρνονται και θερίζονται μέσα σε ένα χρόνο.

Από κ. Νεκτάριος

Άη Στράτης: το πρώτο "πράσινο" νησί...


Ο Άη - Στράτης θα είναι το πρώτο πράσινο νησί της χώρας μας που θα χρησιμοποιεί ενέργεια αποκλειστικά από τις ανανεώσιμες πηγές, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. Όπως ανέφερε, οι 250 κάτοικοί του, εκτός από το ότι θα χρησιμοποιούν κατά 100% ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα -όπως ανεμογεννήτριες και βιομάζα- θα πραγματοποιούν τις μεταφορές τους με υβριδικά μέσα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Θα ακολουθήσουν τα νησιά Νίσυρος και Τήλος, οι δήμαρχοι των οποίων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ο νομάρχης Λέσβου και ο κοινοτάρχης του νησιού δήλωσαν ότι είναι μια σημαντική ημέρα για τον Άη -Στράτη καθώς από τόπος εξορίας θα γίνει γνωστός ως γη της επαγγελίας.


Από κ. Νεκτάριος

Πρόσκληση σε εκδήλωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Κ.Ε.Ε Δήμου Ερμούπολης
σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας
την 1η μαθητική συναυλία
της Φιλαρμονικής Δήμου Ερμούπολης
την Κυριακή 22/3/09
ώρα εναρξης 18:30
στο Πνευματικό κέντρο στην αίθουσα Γ. Ρίτσου
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Από Ήλια Κ.

Περσική Γάτα


Η περσική είναι μια μεγαλόσωμη γάτα με σωστή σωματική ισορροπία, γλυκιά έκφραση και στρογγυλεμένες γραμμές. Έχει μεγάλα μάτια που τοποθετούνται σε κάποια απόσταση το ένα με το άλλο, ενώ το μεγάλο στρόγγυλο κεφάλι της συμπληρώνουν τη συνολική έκφρασή της. Το μακρύ και παχύ τρίχωμά της δημιουργεί ωραίες γραμμές που δίνουν και αυτή τη στρογγυλάδα στην εμφάνισή της.
Είναι πανέμορφες, είναι πανέξυπνες, είναι πολύ χαδιάρες (και αφήνουν παντού τρίχωμα!) Τις λατρεύει και λατρεύονται από τον φωτογραφικό φακό ! Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε για την περσική γάτα, εκτός του πως μπορούμε να την φωτογραφίζουμε;;


Ιστορική Αναδρομή

Οι καταγωγές της περσικής γάτας είναι τόσες πολλές όσες και οι άνθρωποι που τις περιγράφουν τόσα χρόνια, αλλά είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι πρώτες περσικές γάτες προήλθαν από την Περσία (το σημερινό Ιράν) και την Τουρκία, και εισάχθηκαν στην Αγγλία από ευρωπαίους ταξιδιώτες, και κατά την διάρκεια της εποχής των Σταυροφοριών. Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι οι περσικές γάτες ζευγάρωσαν με τις γάτες Αγκύρας, στην Ιταλία κατά τον 16ο αιώνα.


Από Γιάννης Μ.

Τα Εφτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου

Πυραμίδα της Αιγύπτου
Η γιγάντια αυτή πυραμίδα είναι το πιο παλιό από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά και το μόνο που διατηρείται μέχρι σήμερα. Τότε που έγινε ήταν η πιο ψηλή κατασκευή που υπήρχε στη γη και διατήρησε αυτήν την πρωτιά για 4.000 χρόνια.



Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας
Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας ήταν το πλέον ξακουστό αξιοθέατο αυτής της πόλης. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα που ίσως ήταν μέρος των Κήπων, αλλά υπάρχουν επιφυλάξεις. Την ύπαρξη τους τη γνωρίζουμε από περιγραφές ανθρώπων που τους είχαν δει την αρχαία εποχή.

Ο Ναός της Άρτεμης στην Έφεσο
Ο Κροίσος ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Λυδίας, μιας περιοχής της Μικράς Ασίας. Ήταν γνωστός για τα πολλά πλούτη του. Το 560 π.Χ. πρόσταξε να χτίσουν έναν μεγαλοπρεπή ναό στην Έφεσο. Λέγεται πως την ελληνική αυτή πόλη την έχτισαν οι Αμαζόνες.



Το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία
Πριν από 3000 χρόνια η Ολυμπία αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό θρησκευτικό κέντρο στη νοτιοδυτική Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν το Δια, τον βασιλιά των θεών, και τον τιμούσαν εδώ σε τακτά χρονικά διαστήματα με πολλές λατρευτικές εκδηλώσεις. Οι τελευταίες περιλάμβαναν και αθλητικούς αγώνες. Οι πρώτοι ολυμπιακοί αγώνες οργανώθηκαν το 776 π.Χ. από τότε και επί 1100 χρόνια, οι αγώνες γινόταν κάθε 4 χρόνια. Στη διάρκειά τους σταματούσαν οι πόλεμοι.


Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού
Ο Μαύσωλος υπήρξε ηγεμόνας της Καρίας, υποτελής στην Περσική αυτοκρατορία, από το 377 μέχρι το 353 π.Χ. Πρωτεύουσα είχε την ελληνική πόλη της Ιωνίας, την Αλικαρνασσό. Διαδέχτηκε τον πατέρα του στο θρόνο, αλλά κατάφερε να αποτινάξει τον περσικό ζυγό.
Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας
Κατά τον τρίτο π.Χ. αιώνα κατασκευάστηκε ένας φάρος προκειμένου να καθοδηγεί τα πλοία με ασφάλεια στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αντανακλούσε τη λάμψη μιας μεγάλης φωτιάς ενώ την ημέρα ύψωνε στον ουρανό μια μεγάλη στήλη καπνού. Αυτός ήταν ο πρώτος φάρος στον κόσμο και παρέμεινε στη θέση του για 1500 χρόνια.


Ο Κολοσσός της Ρόδου
Ο Κολοσσός υπήρξε ένα γιγάντιο άγαλμα στημένο στο λιμάνι της Ρόδου. Κατά την αρχαιότητα οι Ρόδιοι επιδίωκαν μόνιμα να διαφυλάσσουν την ανεξαρτησία τους, να ασκούν το εμπόριο και να μη συμμετέχουν στους πολέμους των άλλων ελληνικών πόλεων. Παρόλα αυτά κατακτήθηκαν αρκετές φορές.
Από Γιάννης Μ.






Τα Υποψήφια Θαύματα από όλο τον Κόσμο

1. Ακρόπολη
Αθήνα, Ελλάδα
2. Παλάτι της Αλάμπρα
Γρανάδα, Ισπανία
3. Ναός του Ανγκόρ
Καμπότζη
4. Τσίτσεν Ίτζα
Γιουκατάν, Μεξικό
5. Άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή
Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
6. Κολοσσαίο
Ρώμη, Ιταλία
7.Τα αγάλματα στα Νησιά του Πάσχα
Χιλή
8. Πύργος του Άιφελ
Παρίσι, Γαλλία
9. Σινικό Τείχος
Κίνα
10. Αγία Σοφία
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
11. Ναός Κιομίζου
Κιότο, Ιαπωνία
12. Κρεμλίνο
Μόσχα, Ρωσία
13. Μάτσου Πίτσου
Περού
14. Κάστρο Νοϊσβανστάιν
Φούσεν, Γερμανία
15. Πέτρα
Ιορδανία
16. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας
Αίγυπτος
17. Άγαλμα της Ελευθερίας
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
18. Στόουνχεντζ
Αμεσμπέρι, Μεγάλη Βρετανία
19. Όπερα του Σίδνει
Αυστραλία
20. Ταζ Μαχάλ
Άγκρα, Ινδία
21. Τιμπουκτού
Μάλι, Αφρική
Από Μανώλης Μ.

Ανακυκλώσιμα Υλικά


· Χαρτί και αλουμινένια κουτάκια μαζεύει ο παπά – Αντώνης (μπορείτε να τα πηγαίνετε στο Caritas απέναντι από το Νοσοκομείο) τηλ. συνεννόησης για μεγάλες ποσότητες 6945554782

· Χαρτόνια, χαρτί, πλαστικά μπουκάλια (με δείκτη 1 ή 2 στο ειδικό τρίγωνο σήμα), γυαλί, και αλουμίνιο μαζεύει ο κ. Ντέμης Ρούσσος -- ή στους κάδους ανακύκλωσης στους δρόμους του Δήμου Ποσειδωνίας τηλ. συνεννόησης 22813-61511 και 6937351700

· Μικρές ηλεκτρικές συσκευές και λάμπες φθορίου συγκεντρώνει ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Σύρου στους ειδικούς κάδους σε διάφορα σημεία της πόλης τηλ. για πληροφορίες 22813-61057

· Μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές συγκεντρώνουν μετά από συνεννόηση οι Υπηρεσίες Καθαριότητας:
-- Δήμου Ερμούπολης τηλ. 22810-88771,
-- Δήμου Άνω Σύρου τηλ. 22813-60929 έως 34 και -- Δήμου Ποσειδωνίας τηλ. 22813-61415
· Μπαταρίες μαζεύονται από την εταιρία «Αφής» - Κάδοι υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη του Παν. Αιγαίου και σε διάφορα εμπορικά και δημόσιους οργανισμούς της πόλης

Όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά (εκτός από μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές) συγκεντρώνονται και στη Βιβλιοθήκη Παν. Αιγαίου, Ηρώων Πολυτεχνείου 98 - σε ξεχωριστές σακούλες κάθε είδος.


Από κ. Νεκτάριος

Φίδια

Ένα παρεξηγημένο ζώο


Το φίδι είναι παρεξηγημένο ζώο στην χώρα μας και για τον λόγο αυτό συνήθως προκαλεί τον φόβο και τον πανικό που συχνά οδηγούν στην εξόντωση του ζώου. Κανένα φίδι δεν κυνηγάει ανθρώπους, όπως πολλές άτοπες μαρτυρίες αναφέρουν, ούτε επιτίθεται ποτέ λόγω της υποτιθέμενης "κακίας" του. Όλοι αυτοί οι μύθοι, μαζί με την έλλειψη σωστής πληροφόρησης, έχουν οδηγήσει στην άδικη αντιπάθεια των ανθρώπων απέναντι στα φίδια με άσχημα αποτελέσματα βίαιης συμπεριφοράς και πανικού στην παραμικρή θέα αυτού του ερπετού.

Η επικινδυνότητα των φιδιών της χώρας μας αναφέρεται και μόνο στην περίπτωση που καταφέρουν δάγκωμα στον άνθρωπο, κάτι που αναλύεται στην παρακάτω παράγραφο "Άμυνα".

Από τα παραπάνω είδη επικίνδυνο δηλητήριο φέρουν μόνο τα 5 είδη οχιάς από την οικογένεια Viperidae που σε περίπτωση έκχυσης αυτού μπορεί να επέλθει ο θάνατος στον άνθρωπο εάν δεν διακομιστεί εντός μερικών ωρών σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Τα άλλα 2 δηλητηριώδη φίδια της χώρας μας είναι το Αγιόφιδο ή Γατόφιδο (Telescopus fallax) και ο Σαπίτης (Malpolon monspessulanus) τα οποία όμως είναι οπισθόγλυφα, που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα μπορούν να καταφέρουν δάγκωμα με έκχυση στον άνθρωπο, αλλά και το δηλητήριό τους είναι ασθενές και δεν μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή κάποια σοβαρή ασθένεια. Όλα τα υπόλοιπα φίδια είναι παντελώς άκακα και δεν μπορούν να προκαλέσουν καμία απολύτως βλάβη στον άνθρωπο με κανέναν τρόπο.

Από Γιάννης Μ.

Κομήτες - Μετεωρίτες



Από Εύα Κ.

Χίλια νησιά


Τα Χίλια Νησιά (Thousand Islands) είναι μια αλυσίδα από μικρά νησάκια που απλώνονται στα σύνορα ΗΠΑ - Καναδά στον ποταμό Saint Lawrence καθώς αυτός ξεχύνεται από τη βορειοανατολική γωνία της Λίμνης Ontario. Τα νησάκια εκτείνονται για περίπου 80 χιλιόμετρα από το Kingston του Ontario.Τα Καναδικά νησάκια βρίσκονται στην επαρχία του Ontario ενώ αυτά των ΗΠΑ ανήκουν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Τα νησάκια, που στο σύνολό τους είναι 1865, ποικίλουν σε μέγεθος από 100τ.χλμ το μεγαλύτερο μέχρι μικρότερα που κατοικούνται από έναν μόνο κάτοικο, και μέχρι ακατοίκητα μικρά κομμάτια γης που φιλοξενούν τουλάχιστον ένα δέντρο.Η περιοχή αυτή είναι πολύ δημοφιλείς ανάμεσα σε ανθρώπους που ασχολούνται με camping και με ιστιοπλοϊα, και αναφέρεται συχνά ως η "παγκόσμια πρωτεύουσα ιστιοπλοϊας σε γλυκά νερά".


Από Αφροδίτη Π.

Μαθητικός Διαγωνισμός

Το σχολείο μας συμμετείχε σε Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα "Η παιδική εργασία στη Σύρο σε παλιότερες εποχές". Μετά από την συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης το σχολείο μας πήρε το βραβείο καλύτερης συμμετοχής. Το βραβείο συνοδεύετε από έναν φορητό υπολογιστή Acer.

Από κ. Νεκτάριος

Η Καταστροφή του Παρθενώνος από τον Μοροζίνι

Η αρχαιολόγος Κορνηλία Χατζηασλάνη, στα πλαίσια της σειράς Αρχαιολογικές Ξεναγήσεις, παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή του Παρθενώνα πριν τριακόσια χρόνια από τα στρατεύματα του Μοροζίνι, που είχε εκστρατεύσει στην Αθήνα πολεμώντας τους Τούρκους. Επίσης, ο αρχιτέκτων Μανώλης Κορρές μιλάει για το αναστηλωτικό έργο που γίνεται τα τελευταία χρόνια στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, καθώς και για τα τεχνικά και αισθητικά προβλήματα που προκύπτουν κατά την προσπάθεια διάσωσης του μνημείου.
Ένα ντοκιμαντέρ από το οπτικοακουστικό αρχείο της Ερτ.
Πατήστε εδώ για να το δείτε.
Από κ. Νεκτάριος

Σεισμός

Την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας άσκηση σεισμού. Με αυτό τον τρόπο θα ξέρουμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που γίνει σεισμός. Μέχρι τότε μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τους σεισμούς:
Από κ. Νεκτάριος

Η ακολουθία Fibonacci

Η ακολουθία αριθμών στην οποία ο κάθε αριθμός είναι ίσος με το άθροισμα των δύο προηγούμενων είναι γνωστή ώς ακολουθία Fibonacci: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987,1597, 2584, 4181, ... (κάθε αριθμός είναι ίσος με το άθροισμα των δύο προηγούμενων). Επιπλέον, ο λόγος δύο διαδοχικών αριθμών της ακολουθίας τείνει προς την αποκαλούμενη Χρυσή Τομή, ή Χρυσή αναλογία, ή Αριθμό φ =1.618033989. Ο αντίστροφος της Χρυσής Τομής 1/φ=0.618033989, με αποτέλεσμα να ισχύει: 1/φ=φ-1.


Ο Fibonacci ήταν πολύ γνωστός στην εποχή του και αναγνωρίζεται σήμερα ώς ο μεγαλύτερος μαθηματικός του Μεσαίωνα. Γεννήθηκε στη δεκαετία του 1170 και πέθανε αυτή του 1240. Άγαλμά του υπάρχει στο νεκροταφείο, δίπλα στον Καθεδρικό Ναό της Pisa, κοντά στον περίφημο πύργο. Το όνομά του έχει δοθεί σε δύο δρόμους, στην Pisa και τη Φλωρεντία.

Αγαλμα του Fibonacci στην Πίζα


Το βιβλίο του Liber abbaci (βιβλίο των υπολογισμών) το οποίο ολοκληρώθηκε το 1202 έπεισε αρκετούς Ευρωπαίους μαθηματικούς να χρησιμοποιήσουν το «νέο» σύστημα. Το βιβλίο, γραμμένοστα λατινικά, περιγράφει με λεπτομέρεια τους μαθηματικούς κανόνες που σήμερα διδάσκονται στο δημοτικό για την πρόσθεση, την αφαίρεση, τον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση και περιέχει πολλές ασκήσεις-παραδείγματα με λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτών των κανόνων.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ
Από Μαρία Π.

Παράξενα Ξενοδοχεία

Θα μπορούσατε να μείνετε σε μια φυλακή; Σε ένα δωμάτιο που βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας; Η ακόμη και σε ένα αεροπλάνο;
Κι όμως υπάρχουν ξενοδοχεία που είναι πολύ διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Για να τα δείτε πατήστε εδώ

Από Γιάννης Μ.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου



Από κ. Νεκτάριος

Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Τα παρακάτω βίντεο μας παρουσιάζουν πολλές πληροφορίες για την κατασκευή της μεγαλύτερης καλωδιωτής γέφυρας της Ελλάδας, "Χαρίλαος Τρικούπης" (Ρίο - Αντίρριο)








Από κ. Νεκτάριος

Η Ώρα Της Γης


Το Σάββατο,28 Μαρτίου, στις 20.30 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους για μια ώρα την "Ώρα της Γης" (Earth Hour), όπως ονομάζεται. Είναι μια συμβολική –και όχι μόνο- κίνηση ενάντια στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή, ενάντια στην υπερθέρμανση που απειλεί το μέλλον όχι μόνο το δικό μας αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Η Ώρα της Γης είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά, ακόμη και με απλές ενέργειες, όπως είναι το σβήσιμο των φώτων….

Από Εύα Κ.
Μελίνα Λ.

Προσοχή στην χρήση των κινητών τηλεφώνων

Θα πρέπει όλοι μας και ειδικά τα παιδιά να μην κάνουν αλόγιστη χρήση των κινητών τηλεφώνων, καθώς μπορεί να βλάψει την υγεία μας.

Από Αφροδίτη Π.

Ανέκδοτα


Τι λέει η καρφίτσα στο μπαλόνι;
- Απόψε κάνεις μπαμ!!!!!!!!!!!!!!

Η δασκάλα λέει στον Κώστα:
- Εσύ κάνεις το σταυρό σου πριν από το φαγητό;
- Όχι κυρία. Ευτυχώς η μαμά μου είναι καλή μαγείρισσα!!!!!!!

Περπατούσε κάποιος στην έρημο με μάσκα και βατραχοπέδιλα. Ξαφνικά βλέπει έναν άνθρωπό και τον ρωτάει:
- Συγγνώμη η θάλασσα είναι μακριά?
- Απέχει 30 χλμ., του λέει εκείνος.
- Πω πω παράλια!!! κάνει ο τύπος με την μάσκα.

Από Μανώλης Μ.

Προθέματα μονάδων μέτρησης

Για να δείτε όλα τα προθέματα των μονάδων μέτρησης μπορείτε να

Από κ. Νεκτάριος

Fatboy Slim - Right Here, Right Now

Ένα μουσικό βιντεοκλίπ που παρουσιάζει με χιουμοριστικό τρόπο την εξέλιξη του ανθρώπου!!!
Από κ. Νεκτάριος

Το Google Earth στους ωκεανούς



Κατεβάζοντας την καινούρια έκδοση του Google Earth, από το παρακάτω σύνδεσμο, θα μπορείτε να κάνετε μια "βουτιά" στους ωκεανούς!!!!!

Από κ. Νεκτάριος

Mαύρο Google

Δημοσιοποιήθηκε μια μελέτη φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης που καταδεικνύει ότι, αν η υπηρεσία Google Search είχε μαύρη οθόνη,λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια παγκόσμια συχνότητα χρήσης της, σύμφωνα με υπολογισμούς , θα είχαν σωθεί..... τουλάχιστον 750 μεγαβατώρες ανά χώρα για κάθε έτος!!!!! Η Google, ανταποκρινόμενη στη μελέτη, δημιούργησε μια "μαύρη" έκδοση της μηχανής αναζήτησης, που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά και ονομάζεται Blackle. Η έκδοση αυτή εξοικονομεί μεγάλο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας, που καταναλώνει τόσο το modem-router όσο και η οθόνη του υπολογιστή.
Από Αφροδίτη Π.

Χαρταετός


Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Ο χαρταετός κρατιέται από αυτόν που τον πετά μέσω της καλούμπας, ενός λεπτού σχοινιού.
Η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα. Είναι δημοφιλής σήμερα στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν. Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της - τα λεγόμενα κούλουμα. Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται είτε από ελαφρύ ξύλο είτε από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί.
Σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι:
- τα ζύγια της καλούμπας
- τα ζύγια της ουράς
- το μέγεθος της ουράς
Οι χαρταετοί φτιάχνονται σε τεράστια ποικιλία σχημάτων. Παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό.


Από κ. Νεκτάριος

Καθαρά Δευτέρα

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα όνομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Απαγορεύεται κάθε εργασία εκτός από το καθάρισμα των μαγειρικών σκευών από τα λίπη (γι' αυτό και ονομάστηκε "Καθαρή"). Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που φτιάχνουν μόνο εκείνη τη μέρα), και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα κυρίως λαχανικά. Επίσης πετάμε και χαρταετό.

Κούλουμα
Υπαίθριος πανηγυρισμός της «Καθαρής Δευτέρας».Δεν έχει εξακριβωθεί η αρχαία προέλευση της εορτής αυτής που αποτελεί εορταστική ανάπαυλα ενώ ταυτόχρονα εορτάζονται τα μεθεόρτια της Αποκριάς και η έναρξη της Τεσσαρακοστής.
Οι γιορτάζοντες τα «Κούλουμα» τρώνε άζυμο άρτο «λαγάνες» ενώ καταναλώνουν κυρίως νηστίσιμα (ταραμά, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά, ελιές, κρεμμύδια, χαλβά κ.ά.).
Η γιορτή αυτή είναι πανελλήνια και κατ΄ άλλους έχει αθηναϊκή καταγωγή, ενώ κατ΄ άλλους βυζαντινή. Στη Κωνσταντινούπολη γιορταζόταν έντονα από πλήθος κόσμου που συνέρεε σε ένα από τους επτά λόφους της πόλης και συγκεκριμένα σ΄ εκείνο του ελληνικότατου οικισμού των «Ταταούλων».
Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τούρκικα η γιορτή ονομάζεται «Μπακλά χουράν» από τη λέξη «μπακλά» που σημαίνει κουκιά.
Στην Αθήνα από προ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τα Κούλουμα γιορταζόταν στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου όπου οι Αθηναίοι «τρωγόπιναν» καθισμένοι στους βράχους από το μεσημέρι μέχρι τη δύση του Ήλιου. Οι περισσότεροι χόρευαν από τους ήχους πλανόδιων μουσικών, κατά παρέες, είτε δημοτικούς είτε λαϊκούς χορούς υπό τους ήχους «λατέρνας».
Το σούρουπο όλοι οι Ρουμελιώτες γαλατάδες της Αθήνας έστηναν λαμπρό χορό κυρίως τσάμικο γύρω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός παρουσία των Βασιλέων και πλήθους κόσμου.
Σήμερα τα Κούλουμα γιορτάζονται σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας μαζί με το κύριο της ημέρας έθιμο του πετάγματος του «χαρταετού». Ειδικότερα στην Αθήνα με την ιστορική συνέχεια της παρουσίας του ανώτατου άρχοντα τονίζεται ιδιαίτερα η λαογραφική αξία του εθίμου αυτού.
Από κ. Νεκτάριος


Για Μας

Η φωτογραφία μου
Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Μαζί με τους δασκάλους μας φτιάξαμε αυτό το ιστολόγιο για να μοιραζόμαστε μεταξύ μας αλλά και με παιδιά από όλη την Ελλάδα, ενδιαφέροντα κείμενα, εικόνες, βίντεο κτλ.

Αναζήτηση

Αρχείο

Φίλοι Από Άλλα Σχολεία

Αναγνώστες

Επισκέψεις

web counter

Πρόγνωση Καιρού

Vladstudio