Ώρα για ... διάλειμμα

Το ιστολόγιο των μαθητών της Στ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (2009 - 2010).

Ηλιοθεραπεία

Το καλοκαίρι ήρθε, τα μπάνια ξεκίνησαν αλλά θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία.

Μύθος 1ος. Τα παιδιά χρειάζονται μεγάλες δόσεις ηλιοθεραπείας για να διατηρούν καλή υγεία.

Αλήθεια 1η. Η έκθεση του σώματος του ανθρώπου στον ήλιο είναι ωφέλιμη για την υγεία γιατί π.χ. βοηθά στη παραγωγή, σύνθεση της αντιραχιτιδικής βιταμίνης D. Όμως λίγα λεπτά ηλιοθεραπείας την ημέρα είναι αρκετά για τη σύνθεση της βιταμίνης D.

Μύθος 2ος. Ο καρκίνος του δέρματος αφορά μόνο ηλικιωμένους ανθρώπους.

Αλήθεια 2η. Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που λένε ότι, γεγονότα της παιδικής ηλικίας παίζουν μεγάλο ρόλο για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος στους ενήλικες. Άλλωστε όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος όσο πάει «χτυπάει» μικρότερες ηλικίες.

Μύθος 3ος. Για να κάνει ο ήλιος καρκίνο πρέπει πρώτα να γίνει έγκαυμα.

Αλήθεια 3η. Όσοι παθαίνουν ηλιακό έγκαυμα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του δέρματος, όμως το δέρμα βλάπτεται είτε παθαίνει έγκαυμα είτε όχι.

Μύθος 4ος. Η ζημιά από την ηλιοθεραπεία είναι προσωρινή γιατί το δέρμα επουλώνει γρήγορα τη ζημιά.

Αλήθεια 4η. Πράγματι, το δέρμα επουλώνει μερικές από τις επιφανειακές ζημιές, γι’ αυτό άλλωστε το έγκαυμα εξαφανίζεται μετά από λίγες ημέρες. Αλλά οι ζημιές που γίνονται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος δεν επουλώνονται και παραμένουν για να προστεθούν σε όλες τις κατοπινές ζημιές. Το αποτέλεσμα θα φανεί μετά από 20-30 χρόνια.

Μύθος 5ος. Οι άνθρωποι με μαυρισμένο «σοκολατί» δέρμα είναι πιο υγιείς.

Αλήθεια 5η. Πάρα πολλοί άνθρωποι αγαπούν το «σοκολατί» χρώμα του δέρματος. Το φαινόμενο όμως είναι απατηλό γιατί δε γνωρίζουν ότι το «σοκολατένιο» χρώμα αποτελεί ένα σημάδι εσωτερικού τραυματισμού. Το δέρμα στην προσπάθειά του να αυτοαμυνθεί, δημιουργεί μια χρωστική που λέγεται μελανίνη, η οποία είναι κυρίως υπεύθυνη για το σκούρο χρώμα. Όσο καιρό όμως κάνει να δημιουργηθεί η μελανίνη, το δέρμα υφίσταται βαθύ τραυματισμό, ο οποίος θα εκδηλωθεί αργότερα με τη μορφή του πρόωρα γερασμένου δέρματος.
Από Αφροδίτη Π.


Για Μας

Η φωτογραφία μου
Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Μαζί με τους δασκάλους μας φτιάξαμε αυτό το ιστολόγιο για να μοιραζόμαστε μεταξύ μας αλλά και με παιδιά από όλη την Ελλάδα, ενδιαφέροντα κείμενα, εικόνες, βίντεο κτλ.

Αναζήτηση

Φίλοι Από Άλλα Σχολεία

Αναγνώστες

Επισκέψεις

web counter

Πρόγνωση Καιρού

Vladstudio