Ώρα για ... διάλειμμα

Το ιστολόγιο των μαθητών της Στ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (2009 - 2010).

"Ατελείωτη" Φωτογραφία

Πατήστε εδώ για να μπείτε στη σελίδα του National Geographic. Αφήστε την εικόνα να φορτωθεί και ξεκινήστε κάνοντας το πρώτο click σε οποιοδήποτε σημείο. Συνεχίστε να πατάτε πάνω στις εικόνες. Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει....

Από Αφροδίτη Π.

Έρχονται στην πόλη μας ...

Έρχονται στην πόλη μας (They will come to town), μια ταινία μικρού μήκους, που προσπαθεί να μας ευαισθητοποιήσει για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που προκαλεί αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, με μεγάλες συνέπειες για όλους μας.



Πατήστε εδώ για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για την ταινία (δυστυχώς μόνο στα αγγλικά). Η Ταινία προβλήθηκε και στο Anima Syros 2.0

Από κ. Νεκτάριος

Παγκόσμια Στατιστικά

Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε σε μια ιστοσελίδα που περιέχει μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Μπορείτε παραδείγματος χάριν να δείτε πόσες γεννήσεις έχουν γίνει φέτος (κατά προσέγγιση), πόσοι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό κ.α..
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τα δεδομένα αλλάζουν σε πραγματικό χρόνο!!!!!

Από Αφροδίτη Π.

Φθινοπωρινή Ισημερία

Σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, έχουμε τη φθινοπωρινή ισημερία και ο Ήλιος βρίσκεται στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο.


Ισημερία είναι το ημερονύκτιο κατά το οποίο έχουν ίση διάρκεια η μέρα και η νύχτα. Είναι διαρκές φαινόμενο στον ισημερινό της Γης και συμβαίνει δύο φορές το χρόνο για όλες τις άλλες περιοχές.

Από κ. Νεκτάριος

Δράσεις για το Περιβάλλον

Η κ. Κατερίνα μας προτείνει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες, που περιέχουν δράσεις που είναι ωφέλιμες για την προστασία του περιβάλλοντος.


Βελλεροφόντης



Γιος του Γλαύκου ή του Ποσειδώνα και της Ευρυνόμης, εγγονός του Σίσυφου. Το αρχικό του όνομα ήταν Ιππόνοος, αλλά μετονομάστηκε σε Βελλεροφόντη γατί σκότωσε τον αδελφό του Βέλλερο. Μετά το φόνο του αδελφού του κατέφυγε στο βασιλιά της Τίρυνθας Προίτο για να καθαρθεί. Εκεί τον είδε η Άντεια, η γυναίκα του βασιλιά, και τον ερωτεύτηκε. Ο Βελλεροφόντης όμως την απέκρουσε και τότε αυτή, για να τον εκδικηθεί, τον συκοφάντησε στον άντρα της ότι τάχα αυτός ήταν που ζήτησε να την κάνει ερωμένη του. Θυμωμένος ο Προίτος, επειδή δεν ήθελε να σκοτώσει ο ίδιος το Βελλεροφόντη που ήταν φιλοξενούμενός του, τον έστειλε στον πεθερό του τον Ιοβάτη, στη Λυκία της Μ. Ασίας, για να τον σκοτώσει αυτός. Πράγματι, ο ανύποπτος νέος πήγε στη Λυκία, όπου ο Ιοβάτης τού ανάθεσε διάφορες δύσκολες αποστολές για να βρει το θάνατο. Πρώτα τον έστειλε να σκοτώσει τη Χίμαιρα, ένα άγριο τέρας που είχε κεφάλι λιονταριού, κορμί κατσίκας και στην άκρη της ουράς του ξεφύτρωνε μια φιδοκεφαλή. Με τη βοήθεια των θεών και την παλικαριά του ο Βελλεροφόντης σκότωσε το τέρας. Έπειτα ο Ιοβάτης τον έστειλε να χτυπηθεί με τους Σολύμους, έναν άγριο λαό στα σύνορα της Λυκίας. Ο ήρωας κατόρθωσε να νικήσει και αυτούς, όπως και τις Αμαζόνες, με τις οποίες τον έστειλε να πολεμήσει ο Ιοβάτης. Στο γυρισμό όμως ο Ιοβάτης έβαλε τους πιο αντρειωμένους Λυκίους να του στήσουν καρτέρι. Πάλι όμως τους σκότωσε όλους ο Βελλεροφόντης και τότε πια ο Ιοβάτης κατάλαβε πως ένας τέτοιος ήρωας θα έπρεπε να ήταν γόνος θεών. Προτίμησε λοιπόν να του δώσει την κόρη του Φιλονόη για γυναίκα και το μισό βασίλειό του για προίκα.


Σύμφωνα με το μύθο, με τη βοήθεια της Αθηνάς είχε καταφέρει να δαμάσει τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο, στην Κόρινθο. Πάνω σ’ αυτό, λένε, σκότωσε τη Χίμαιρα στη Λυκία. Αργότερα όμως από έπαρση θέλησε να ανεβεί με τον Πήγασο στον Όλυμπο. Ο Δίας όμως οργισμένος με την ύβρη του Βελλεροφόντη έστειλε τον Οίστρο στον Πήγασο και το άλογο τον γκρέμισε στη γη. Ο Βελλεροφόντης πέρασε την υπόλοιπη ζωή του κουτσός και τυφλός.

Ο Βελλεροφόντης λατρευόταν στην Κόρινθο και στη Λυκία. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι Κορίνθιοι του είχαν αφιερώσει έναν περίβολο στο Κράνειο Άλσος, ενώ μέσα στην πόλη είχαν στήσει άγαλμα του ήρωα καβάλα στον Πήγασο και από την οπλή του αλόγου ανάβλυζε νερό.

Μετά τον Όμηρο, τον Ησίοδο και τον Πίνδαρο, πολλοί αρχαίοι ποιητές και συγγραφείς πραγματεύτηκαν το μύθο του Βελλεροφόντη. Διασκευές του μύθου έγραψαν και οι τραγικοί, δε σώθηκε όμως καμιά από αυτές. Επίσης ο Βελλεροφόντης στάθηκε η έμπνευση για γλύπτες, ζωγράφους, αγγειογράφους, μουσικούς και δραματουργούς, από τους αρχαίους χρόνους ως τη σύγχρονη εποχή.

Από Σπύρος Μ.Κ.

Σώσε τον Μήτσο

Ο Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet) στα πλαίσια κοινής πανευρωπαϊκής καμπάνιας για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου ξεκινά μια νέα προσπάθεια ενημέρωσης παιδιών και γονέων για τους κινδύνους που κρύβονται στον απέραντο "κόσμο" του Διαδικτύου. Η νέα καμπάνια έχει τίτλο Save Mitsos (Σώσε τον Μήτσο)  και απευθύνεται κυρίως στους γονείς, προτρέποντάς τους να ελέγχουν με ποιους ανθρώπους έρχονται σε επαφή τα παιδιά τους, μέσω του διαδικτύου, όπως θα έκαναν και σε κάθε άλλη περίπτωση. Το σποτ που είναι γερμανικής παραγωγής, μεταγλωττισμένο στα ελληνικά, παρουσιάζει με χιουμοριστικό τρόπο όλους τους κινδύνους και προτρέπει στην λήψη προληπτικών μέτρων από τους γονείς.


Από κ. Νεκτάριος

Εκλογές

Όπως όλοι θα έχετε ακούσει, στις 4 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν Εθνικές Εκλογές. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκλογές αυτές, Πατήστε Εδώ. Οποιαδήποτε απορία έχετε για το θέμα αυτό, μπορείτε την γράψετε στα σχόλια είτε να την εκφράσετε την ώρα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.

Από κ. Νεκτάριος

Ευχές

Έυχομαι καλή σχολική χρονιά, δημιουργική, με πολλές προσωπικές και ομαδικές επιτυχίες σε όλους τους μαθητές και στους δασκάλους ... Η σκέψη μου είναι πάντα κοντά σας ... Να περασετε καλά ...
Φιλάκια σε όλους.
κ. Κατερίνα

Το Ταχύτερο Θηλαστικό στον Κόσμο

Διαβάζοντας αυτόν τον τίτλο, πολλών το μυαλό θα πήγε στον Γιουσέιν Μπολτ, τον ταχύτερο άνθρωπο στον κόσμο, που έκανε στις 16 Αυγούστου, στο Βερολίνο της Γερμανίας, στα πλαίσια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ, με χρόνο 9,58 δευτερόλεπτα. Όμως υπάρχει κάποιος που είναι πολύ ταχύτερος από τον Μπολτ και θα μπορούσε να τον αφήσει πολλά μέτρα πίσω σε έναν μεταξύ τους αγώνα. Αυτή είναι η .... Σάρα.
Η Σάρα ο συμπαθέστατος γατόπαρδος (τσιτάχ) είναι, με στοιχεία, το ταχύτερο θηλαστικό στον κόσμο, καθώς κατάφερε να διανύσει τα 100 μέτρα (κυνηγώντας ένα υποτιθέμενο θύμα), σε χρόνο 6,13! Η καταμέτρηση πραγματοποιήθηκε σε μια ειδική διαδρομή, η οποία σχεδιάστηκε στον ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειώσουμε, πως οι γατόπαρδοι, αποτελούν τα γρηγορότερα χερσαία ζώα, καθώς μπορούν να πιάσουν ταχύτητες που αγγίζουν τα 112 με 120 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ η επιτάχυνση τους ξεπερνάει τα περισσότερα σπορ αυτοκίνητα (0-110 χλμ./.ώρα σε 3 δευτερόλεπτα).
Από κ. Νεκτάριος

Σημαίες από Φαγητά

Για την προώθηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Φαγητού του Σίνδει, δημιουργήθηκαν οι σημαίες κάποιων από τις συμμετέχουσες χώρες, με την χρήση κάποιων χαρακτηριστικών φαγητών της κουζίνας τους. Δείτε παρακάτω το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Στην Ελληνική Σημαία χρησιμοποιήθηκαν φέτα και ελιές.

Νότια Κορέα


Λίβανος

Ιταλία

Ισπανία

Ινδία

Ιαπωνία

Ελλάδα

Ελβετία

Γαλλία

Βραζιλία

Βιετνάμ

Από κ. Νεκτάριος

Διευκρίνηση για τον Αγιασμό.

Στον Αγιασμό που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11/09 στις 9:00 π.μ. ΔΕΝ χρειάζονται σχολικές τσάντες. Η διανομή των βιβλίων θα γίνει την Δευτέρα 14/09.

Από κ. Νεκτάριος

Βιολογικό Πλυντήριο

Ένα βιολογικό πλυντήριο, κατασκευασμένο από πεύκο και ρόμπολο. Δεν χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε απορρυπαντικά και μπορεί να πλύνει ρούχα, κάθε λογής υφάσματα, ακόμη και χαλιά, αποκλειστικά και μόνο με τη δύναμη και την ορμή του νερού. Δεν πρόκειται για νέο τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά για την παραδοσιακή δριστέλλα ή νεροτριβή, έναν ευρηματικό μηχανισμό, που κατασκευάζονταν γύρω στα 1900, σε ορεινές περιοχές με έντονη την παρουσία του νερού.
Σημείο έντονης κοινωνικής ζωής, η νεροτριβή αποτελούσε πόλο συνάντησης των γυναικών που πήγαιναν να πλύνουν τα ρούχα, αλλά και των αντρών που έκοβαν τα ξύλα στο νεροπρίονο, που λειτουργούσε στην ίδια εγκατάσταση. Παραδίπλα υπήρχε και το μαντάνι, που αποτελούνταν από τέσσερα ξύλινα σφυριά, τα οποία, με τους χτύπους τους, ύφαιναν το ύφασμα. Δεμένη με την παράδοση, η νεροτριβή έπλενε με υπομονή και τέχνη τα προικιά της νύφης, λίγο πριν απλωθούν για να τα θαυμάσει ο κόσμος πριν το γάμο.
«Επιδέξιοι μάστορες κατασκεύαζαν αυλάκια σε μήκος τριών χιλιομέτρων ώστε να συγκεντρώσουν το νερό από διαφορετικές πηγές σε μία και μοναδική διαδρομή» λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Δίστρατου Ιωαννίνων, Κώστας Παγανιάς και επισημαίνει ότι, η σωστή λειτουργία της νεροτριβής απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις.
Τα χρόνια εκείνα οι νεροτριβές ήταν ιδιόκτητες. Στο Δίστρατο υπήρχαν οι νεροτριβές του Ρόφτσια, του Μπάρμπα, του Γούλα, του Τζίμα, του Νάκα και του Τσιαπραγκάνη και όσοι έπλεναν ρούχα και προικιά κατέβαλαν το τίμημα ή έδιναν τα προϊόντα τους ως ανταλλαγή. Τώρα πια, η συντριπτική πλειοψηφία των νεροτριβών ανήκει στους ΟΤΑ, οι οποίοι αναπαλαιώνουν ή κατασκευάζουν εξ αρχής τις εγκαταστάσεις.
Σήμερα, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι νεροτριβές είναι η εγκατάλειψη του παραδοσιακού τρόπου κατασκευής τους. Τσιμέντο και λαμαρίνες έχουν αντικαταστήσει το πεύκο και το ρόμπολο προς χάριν της ευκολίας. Το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο. «Οι δριστέλλες είναι μια προβιομηχανική μορφή καθαριότητας και επεξεργασίας του μαλλιού των προβάτων. Είναι παράδοση και ως τέτοια πρέπει να διατηρηθεί», τονίζει ο πρόεδρος της Κοινότητας του Δίστρατου.
Από κ. Νεκτάριος

Η Νέα Μονόπολι

Το διάσημο επιτραπέζιο παιχνίδι Monopoly ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνιση του στο Internet με τη χρήση των Xαρτών της Google (Google Maps).
Το παιχνίδι ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου 2009 και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες διεξαγωγής του. Όλα δείχνουν πάντως ότι η εταιρία που δημιούργησε το γνωστό σε όλους μας επιτραπέζιο παιχνίδι, θέλει να μετατρέψει τη Μονόπολι σε ένα παιχνίδι για πολλούς παίκτες που θα παίζεται μέσω διαδικτύου, με ονομασία Monopoly City Streets. Ο σκοπός του παιχνιδιού για όσους δε τον γνωρίζουν είναι απλός, παίζετε για να νικήσετε τους φίλους σας και να γίνεται ένας μεγιστάνας ακινήτων όπου στη κατοχή σας θα έχετε δρόμους, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία ενώ θα εισπράττετε ενοίκια σε όσους "πέφτουν" πάνω σε αυτά.


Το Monopoly City Streets βασίζεται στη τεχνολογία των Google Maps ενώ όλα τα τρισδιάστατα κτίρια που θα υπάρχουν στο παιχνίδι έχουν σχεδιαστεί με το Google SketchUp.
Πατήστε Εδώ για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το παιχνίδι. Δυστυχώς δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στα ελληνικά.
Από κ. Νεκτάριος

Έναρξη Νέας Σχολικής Χρονιάς

Ακόμα ένα  καλοκαίρι γεμάτο μπάνια, παιχνίδια και ξεγνοιασιά, τελείωσε. Η ώρα να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία, έφτασε. Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα θα διαβούν ξανά τις πόρτες των σχολείων τους, για τον Αγιασμό, που θα σημάνει την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Στο σχολείο μας ο Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 9 π.μ..
Σας περιμένω όλους γεμάτους όρεξη, για να περάσουμε μαζί μια ακόμη καλύτερη χρονιά!!!
Από κ. Νεκτάριος

Ο Ήχος της Βροχής


Για Μας

Η φωτογραφία μου
Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Μαζί με τους δασκάλους μας φτιάξαμε αυτό το ιστολόγιο για να μοιραζόμαστε μεταξύ μας αλλά και με παιδιά από όλη την Ελλάδα, ενδιαφέροντα κείμενα, εικόνες, βίντεο κτλ.

Αναζήτηση

Φίλοι Από Άλλα Σχολεία

Αναγνώστες

Επισκέψεις

web counter

Πρόγνωση Καιρού

Vladstudio