Ώρα για ... διάλειμμα

Το ιστολόγιο των μαθητών της Στ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (2009 - 2010).

Αλλαγή Ώρας



Τα ξημερώματα της Κυριακής, 25 Οκτωβρίου 2009, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας (DST) και επανέρχεται η κανονική χειμερινή. Έτσι από τα χαράματα της Κυριακής, τα ρολόγια στην Ευρώπη χτυπούν χειμώνα, επιστρέφοντας στην πραγματική, ηλιακή ώρα, καθώς οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή στις 03.00.

Μερικές ακόμα, χρήσιμες πληροφορίες για την ώρα:

Επίσημη ώρα Ελλάδος και ρολόγια εκτός "τόπου και χρόνου"
Η πιο ακριβής έκφραση που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς για τις ενδείξεις των ρολογιών μας στην Ελλάδα, κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους (τους επτά δηλαδή μήνες που εφαρμόζεται η θερινή ώρα) είναι ότι βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου. Ακόμη όμως και όταν επιστρέφουν στους κανονικούς χειμερινούς ρυθμούς τους, η μόνη περιοχή που οι δείκτες κινούνται εντός τόπου και χρόνου είναι το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας χάνουν ή κερδίζουν ανάλογα. Η τοπική ώρα της Θεσσαλονίκης είναι διαφορετική από εκείνη της Αθήνας, όπως και αυτή μεταξύ της Κέρκυρας και της Ρόδου. Η Κέρκυρα για παράδειγμα ανήκει στην πρώτη άτρακτο, η Ρόδος στο άκρο της δεύτερης ατράκτου και η Αθήνα βρίσκεται κάπου στη μέση. Λίγοι γνωρίζουν ότι η τοπική ώρα της Λάρισας έχει περίπου δέκα λεπτά διαφορά με την τοπική ώρα του Ρεθύμνου, όπως ακριβώς συμβαίνει με την Καλαμάτα και τη Σάμο.
Φανταστείτε όμως τι μπέρδεμα θα προκαλούσε και πόσες δυσκολίες θα αντιμετωπίζαμε στις συναλλαγές μας και στις καθημερινές δραστηριότητες αν κάθε πόλη σημείο στην Ελλάδα ακολουθούσε την τοπική του ώρα. Για να αντιμετωπιστεί και πρακτικά στις ενδείξεις των ρολογιών μας αυτό το πρόβλημα, δεχόμαστε ότι στην Ελλάδα επίσημη ώρα είναι αυτή των Αθηνών. Έτσι ένα μηχανικό ρολόι, ουσιαστικά δε μετράει το μέσο ηλιακό χρόνο, αλλά απλώς εντοπίζει το χρόνο που έχουμε κοινά αποδεχτεί και καθιερώσει, με βάση την συνεχή εναλλαγή νύχτας και ημέρας.


Θερινή Ώρα -DST (Daylight Saving Time)
Η θερινή ώρα είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους. Η αλλαγή αυτή είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα την τελευταία Κυριακή κάθε Μάρτη, η οποία επανέρχεται την τελευταία Κυριακή κάθε Οκτώβρη.
Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας, καθώς είχε παρατηρηθεί το χειμώνα ότι ο Ήλιος ανέτειλε μία ώρα αργότερα απ’ ότι το καλοκαίρι. Όσον αφορά την εφαρμογή της θερινής ώρας κάθε άνοιξη. το θέμα δεν είναι επιστημονικό, δεν βασίζεται δηλαδή σε κάποιες αστρονομικές παρατηρήσεις, αλλά καθαρά πρακτικό. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι δεν ανακατεύεται σε αυτή την ιστορία το Εθνικό Αστεροσκοπείο, αλλά την ευθύνη έχει το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, γεγονός που δεν αποτελεί ελληνική ιδιοτροπία, γιατί και στις Η.Π.Α. το υπουργείο Μεταφορών ενημερώνει τους Αμερικανούς τι να κάνουν με τα ρολόγια τους και πότε.

Ενεργειακό πρόβλημα και Θερινή Ώρα (DST)
Στον 20ό αιώνα ο άνθρωπος έχει αλλάξει τα φώτα στο χρόνο. Αρχίζοντας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εφάρμοσαν τη θερινή ώρα, ώστε να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι, διότι αν έχεις ήλιο στις 8 το βράδυ, δεν ανάβεις τα φώτα και περισσεύει πετρέλαιο για να αλληλοσκοτώνονται.
Η θερινή ώρα όμως, είναι ουσιαστικά προϊόν της πετρελαϊκής κρίσης των αρχών της δεκαετίας του1970. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας, εξοικονομούμε περίπου 210 ώρες ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο. Η εφαρμογή του μέτρου ουσιαστικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εφεύρημα των κρατών για να ξεκινούν οι καθημερινές μας δραστηριότητες νωρίτερα και να εκμεταλλευόμαστε περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός.
Εναλλακτικά της θερινής ώρας θα μπορούσαμε να ξυπνούσαμε μία ώρα νωρίτερα την θερινή περίοδο για να εκμεταλλευόμαστε το ηλιακό φως. Αυτό όμως θα προκαλούσε αντιδράσεις. Η λύση ήταν να τυποποιηθεί το σύστημα της θερινής ώρας. Έτσι βαφτίζουμε το επτά, οκτώ ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι και κανείς να μην αντιδρά.

Από κ. Νεκτάριος


Για Μας

Η φωτογραφία μου
Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Μαζί με τους δασκάλους μας φτιάξαμε αυτό το ιστολόγιο για να μοιραζόμαστε μεταξύ μας αλλά και με παιδιά από όλη την Ελλάδα, ενδιαφέροντα κείμενα, εικόνες, βίντεο κτλ.

Αναζήτηση

Φίλοι Από Άλλα Σχολεία

Αναγνώστες

Επισκέψεις

web counter

Πρόγνωση Καιρού

Vladstudio