Ώρα για ... διάλειμμα

Το ιστολόγιο των μαθητών της Στ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (2009 - 2010).

Συνέντευξη για τον τρόπο ζωής

Στο μάθημα της γλώσσας μιλήσαμε για τα επαγγέλματα και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων τώρα και άλλοτε. Για να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για το τι συνέβαινε στο νησί μας τα προηγούμενα χρόνια, αποφασίσαμε να χωριστούμε σε ομάδες και να πάρουμε συνεντεύξεις από κατοίκους της Σύρου.

Η ομάδα μας, αποτελούμενη από τους Σπύρο Μ.Κ., Γιάννη Β., Μαρία Π., Μαρία Β. πήρε συνέντευξη από τον κ. Τάσο Μηλιώτη, που μας μιλά για την μητέρα του την κ. Μαργαρώ Κουντούρη, η οποία γεννήθηκε το 1902 και πέθανε το 2009 στην Σύρο. Μεταξύ άλλων έζησε την Μικρασιατική Καταστροφή, την απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο καθώς και τον Α΄ και τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Πέθανε 107 ετών.

-Τι κάνατε στην καθημερινή σας ζωή;
-Είχα 7 παιδιά και κάθονταν στο σπίτι. Για να τα μεγαλώσω πήγαινα σε κάποιους εφοπλιστές και τους έπλενε ρούχα και όταν μεγάλωσαν τα παιδιά δούλευαν μόνα τους.

- Ποιες ήταν συνήθειες των ανθρώπων την εποχή εκείνη;
-Οι συνήθειες των ανθρώπων ήταν να ξυπνάνε πολύ νωρίς για να πάνε στη δουλειά τους, στα εργοστάσια. Οι περισσότεροι ήταν ναυτικοί και οι γυναίκες καθόντουσαν στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά και να δουλέψουν. Δεν είχαν ελεύθερο χρόνο επειδή έπρεπε να μεγαλώσουν τα παιδιά και δεν υπήρχαν τόποι ψυχαγωγίας. Τους άρεσε μια Κυριακή να πηγαίνουν στην πλατεία να τρώνε σπόρια και να ακούνε τη μουσική του Δήμου. Από τα σκαλοπάτια της Δημαρχίας και πάνω πήγαιναν βόλτα οι πλούσιοι και από τη μεριά του Μιαούλη έκαναν βόλτα οι φτωχοί.

- Αν θέλατε να αλλάξετε κάτι στη ζωή σας τι θα ήταν αυτό;
- Θα ήθελα να υπάρχουν χρήματα και να μάθουν τα παιδιά μας γράμματα.

- Τι θυμούνται οι παλιότεροι και τι έχουν αλλάξει σήμερα.
- Έχουν αλλάξει τα μέσα μεταφοράς, η τεχνολογία, έχουν χτιστεί νέα σπίτια. 


Για Μας

Η φωτογραφία μου
Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Μαζί με τους δασκάλους μας φτιάξαμε αυτό το ιστολόγιο για να μοιραζόμαστε μεταξύ μας αλλά και με παιδιά από όλη την Ελλάδα, ενδιαφέροντα κείμενα, εικόνες, βίντεο κτλ.

Αναζήτηση

Φίλοι Από Άλλα Σχολεία

Αναγνώστες

Επισκέψεις

web counter

Πρόγνωση Καιρού

Vladstudio