Ώρα για ... διάλειμμα

Το ιστολόγιο των μαθητών της Στ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (2009 - 2010).

Από Μηχανής Θεός

Ο όρος από μηχανής θεός προέρχεται από την αρχαία ελληνική δραματική ποίηση και ειδικότερα απ' την τραγωδία. Συγκεκριμένα, σε αρκετές περιπτώσεις ο τραγικός ποιητής οδηγούσε σταδιακά την εξέλιξη του μύθου σ' ένα σημείο αδιεξόδου, με αποτέλεσμα η εξεύρεση μιας λύσης να είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Τότε, προκειμένου το θεατρικό έργο να φτάσει σε ένα τέλος, συνέβαινε το εξής: εισαγόταν στο μύθο ένα θεϊκό πρόσωπο, που με την παρέμβασή του έδινε μια λύση στο αδιέξοδο και το έργο μπορούσε πλέον να ολοκληρωθεί ομαλά. Η έκφραση «ο από μηχανής θεός» καθιερώθηκε, επειδή αυτό το θεϊκό πρόσωπο εμφανιζόταν στη σκηνή του θεάτρου με τη βοήθεια της «μηχανής», δηλαδή ενός ξύλινου γερανού, ώστε να φαίνεται ότι έρχεται από ψηλά.
Ουσιαστικά, δηλαδή, πρόκειται για μια περίπτωση επιφάνειας (=θεϊκής εμφάνισης στους θνητούς), που συνέβαινε στο τέλος μιας τραγωδίας, διευκολύνοντας τον τραγικό ποιητή να δώσει μια φυσική λύση στο μύθο του έργου του. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι στην τραγωδία του Ευριπίδη Ιφιγένεια η εν Ταύροις: όταν στο τέλος ο μύθος οδηγείται σε αδιέξοδο και καμιά λύση δεν είναι άμεσα ορατή, ο τραγικός ποιητής εισάγει στο έργο το πρόσωπο της θεάς Αθηνάς, για να δώσει την οριστική λύση στο μύθο.
Σήμερα, η έκφραση "ο από μηχανής θεός" έχει πλέον περάσει στον καθημερινό λόγο με μεταφορική σημασία. Δηλώνει το πρόσωπο που παρουσιάζεται ξαφνικά και μας βγάζει από μια ιδιαίτερα δύσκολη και αδιέξοδη κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τη λογοτεχνία, ο όρος έχει πλέον διεθνοποιηθεί και έχει ξεφύγει οριστικά από το στενό εννοιολογικό πλαίσιο της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι από τα αρχαία ελληνικά πέρασε στα λατινικά, ως deus ex machina, και από εκεί σε όλες σχεδόν τις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Σήμερα, λοιπόν, η έκφραση «ο από μηχανής θεός» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το τέλος ενός οποιουδήποτε αφηγηματικού έργου, εφόσον ένα πρόσωπο - όχι απαραίτητα θεϊκό - εμφανίζεται ξαφνικά και δίνει λύση στο μύθο, που ως εκείνη τη στιγμή έμοιαζε να περιέρχεται σε αδιέξοδο.

Από κ. Νεκτάριος

Πυρηνικό Ατύχημα στο Τσέρνομπιλ

Σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια έγινε το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ. Πιο συγκεκριμένα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Συμβάντων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 εκ των πυροσβεστών που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Σημερινή Κατάσταση
Τον Σεπτέμβριο του 2007 η Ουκρανία ενέκρινε την κατασκευή ενός ατσάλινου κελύφους πάνω από τον αντιδραστήρα, σε αντικατάσταση της υπάρχουσας σαρκοφάγου, η οποία κινδυνεύει από κατάρρευση. Το κέλυφος το οποίο θα κατασκευαστεί από τον όμιλο γαλλικών εταιρειών Novarka, θα κοστίσει 432 εκ. ευρώ (κατ' άλλες πηγές 505 εκ. ευρώ), με το κόστος να καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και διεθνείς χορηγούς. Η τοξωτή κατασκευή θα έχει πλάτος 257 μέτρων, ύψος 105 μέτρων και μήκος 150 μέτρων και θα χρειαστούν 58 μήνες για την ολοκλήρωσή της. Η νέα σαρκοφάγος θα κατασκευαστεί σε σχετική απόσταση από τον αντιδραστήρα και μόλις ολοκληρωθεί θα μετακινηθεί πάνω σε ράγες προς την τελική της θέση, πάνω από την προϋπάρχουσα σαρκοφάγο. Μετά το πέρας της κατασκευής θα ξεκινήσει η αποδόμηση του πυρήνα.

Από κ. Νεκτάριος

Το ήξερες αυτό;

Ένα ενδιαφέρον βίντεο, με πληροφορίες από όλο τον κόσμο.


Από Αφροδίτη Π.

Ζωγραφική

Ο Βίκτορ Μόλεφ γεννήθηκε στην Ρωσία το 1955. Αποφοίτησε από την αρχιτεκτονική το 1976 και έπειτα δούλεψε ως αρχιτέκτονας και κατασκευαστής σκηνικών για θεατρικές παραστάσεις. Το 1990 μετανάστευσε στο Ισραήλ, όπου έγινε μέλος της τοπικής ένωσης καλλιτεχνών. Πλέον ασχολείται με την ζωγραφική και τις γραφικές τέχνες. Τα έργα βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ισραήλ. Από το 2006 κατοικεί στο Οντάριο του Καναδά.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποια έργα του που έχουν "διπλό περιεχόμενο"!!!


Για να δείτε την παρουσίαση σε πλήρη οθόνη πατήστε στην αριστερή κάτω γωνία Menu -> View Fullscreen

Από κ Νεκτάριος

Αρκούδα Πάντα

Στο μάθημα της γεωγραφίας μιλήσαμε για κάποια ζώα που ζουν στην Ασία και είναι άγνωστα στους περισσότερους από μας, ας δούμε μερικές επιπλέον πληροφορίες ώστε να τα γνωρίσουμε καλύτερα.

Η αρκούδα Πάντα ζει στα δάση της Κίνας. Το επιστημονικό τους όνομα είναι Ailuropoda melanoleuca. Συνήθως το βάρος τους είναι 86 με 125 κιλά ενώ το ύψος 1,20 μ. με 1,90 μ.. Κατά τη διάρκεια της μέρας αναζητεί την τροφή του και καταναλώνει τεράστιες ποσότητες φύλλων και τρυφερών βλαστών μπαμπού. Ο μοναδικός τους εχθρός είναι ο άνθρωπος, αφού δεν απειλούνται από κάποιο αρπακτικό. Παρ' όλα αυτά κινδυνεύει να εξαφανιστεί καθώς έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός τους, τα τελευταία χρόνια.
Τα σχήματα πάνω στο δέρμα τους χρησιμεύουν για να αναγνωρίζονται εύκολα μεταξύ τους μέσα στα πυκνά δάση. Οι αρκούδες πάντα είναι ιδιόμορφα ζώα. Καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις προκειμένου να βρουν την τροφή τους. Είναι διακριτά στο περιβάλλον όπου ζουν, γι’ αυτό κρατούν σε απόσταση τα ζώα που κινούνται γύρω τους. Το κυριότερο όμως είναι ότι χάρη στα μοτίβα της γούνας τους εντοπίζουν εύκολα το σύντροφό τους όταν θέλουν να ζευγαρώσουν.



Από κ. Νεκτάριος

Φώκια του γλυκού νερού

Στο μάθημα της γεωγραφίας μιλήσαμε για κάποια ζώα που ζουν στην Ασία και είναι άγνωστα στους περισσότερους από μας, ας δούμε μερικές επιπλέον πληροφορίες ώστε να τα γνωρίσουμε καλύτερα.

Η φώκια του γλυκού νερού είναι ένα ενδημικό είδος της λίμνης Βαϊκάλης. Η Βαϊκάλη είναι η βαθύτερη και παλαιότερη λίμνη στον κόσμο, καθώς επίσης και η λίμνη με τον μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού. Περιέχει πάνω από ένα πέμπτο του γλυκού νερού παγκοσμίως και περισσότερο από 90% του γλυκού νερού της Ρωσίας. Η έκτασή της είναι 31.468 τετ. χλμ. (μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου). Έχει μήκος 654 χλμ., πλάτος 74 χλμ. και μέγιστο βάθος 1.680 μ

Αυτό το είδος φώκιας είναι το μοναδικό στον κόσμο που κατοικεί σε γλυκό νερό. Ακόμη είναι το ένα από τα δύο είδη φώκιας παγκοσμίως, που κατοικούν σε λίμνη. Το άλλο είδος που κατοικεί σε λίμνη είναι η φώκια της Κασπίας. Η Κασπία Θάλασσα όμως είναι αλμυρή λίμνη. Η φώκια της Βαϊκάλης είναι η φώκια που ζει τα περισσότερα χρόνια, με μέση ηλικία για τα θηλυκά τα 56 χρόνια. Βέβαια, παραμένει ακόμη μυστήριο πως βρέθηκε να ζει εκεί η συγκεκριμένη φώκια, καθώς η λίμνη απέχει πολλά χιλιόμετρα από τον ωκεανό. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι μάλλον κατάφερε να φτάσει στην λίμνη μέσω ενός ποταμίσιου συστήματος που ένωνε κάποια στιγμή την λίμνη Βαϊκάλη με τον βόρειο παγωμένο ωκεανό. Ο συνολικός πληθυσμός, σήμερα, είναι περίπου 60.000, ενώ έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό του κυνηγιού της.


Από κ. Νεκτάριος

Βακτριανή Καμήλα


Στο μάθημα της γεωγραφίας μιλήσαμε για κάποια ζώα που ζουν στην Ασία και είναι άγνωστα στους περισσότερους από μας, ας δούμε μερικές επιπλέον πληροφορίες ώστε να τα γνωρίσουμε καλύτερα.

Η βακτριανή καμήλα (Camelus bactrianus) ανήκει σε διαφορετικό είδος από την κοινή καμήλα δρομάδα (Camelus dromedarius) και ξεχωρίζει από αυτήν επειδή φέρει δύο ύβους («καμπούρες») αντί για μία.
Επέζησε στην έρημο Γκόμπι και σε άλλες περιοχές της βορειοδυτικής Κίνας και της Μογγολίας χάρη στην ικανότητά της να πίνει και νερό από αλμυρές λίμνες.

Ο πληθυσμός της βακτριανής καμήλας, ενός από τα σπανιότερα ζώα του κόσμου, έχει αρχίσει να ανακάμπτει την τελευταία δεκαετία στις ερημικές εκτάσεις της βορειοδυτικής Κίνας.
Περίπου 500 καμήλες ζουν σήμερα στην άνυδρη περιοχή Λοπ Νουρ της επαρχίας Σιντσιάνγκ, όπου η Κίνα πραγματοποιούσε στο παρελθόν τις πυρηνικές τις δοκιμές.
Είναι μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο τοπικός πληθυσμός δεν ξεπερνούσε τα 400 άτομα, ανέφερε ο ειδικός Γιουάν Λέι στην κρατική υπηρεσία ειδήσεων. Απέδωσε την ανάκαμψη στον περιορισμό της λαθροθηρίας.
Οι υπόλοιπες άγριες βακτριανές καμήλες που απομένουν στον πλανήτη, περίπου 450 άτομα ακόμα, ζουν σε ερημικές περιοχές της γειτονικής Μογγολίας.
Περίπου 1,4 εκατομμύρια βακτριανές καμήλες ζουν σε αιχμαλωσία σε διάφορες χώρες.





Από κ. Νεκτάριος

Γιακ

Στο μάθημα της γεωγραφίας μιλήσαμε για κάποια ζώα που ζουν στην Ασία και είναι άγνωστα στους περισσότερους από μας, ας δούμε μερικές επιπλέον πληροφορίες ώστε να τα γνωρίσουμε καλύτερα..

Πρόκειται για βοοειδές με μακρύ τρίχωμα που απαντά στην ευρύτερη περιοχή των Ιμαλαΐων, το Θιβέτ και τη Μογγολία. Ονομάζεται yak και στα ελληνικά προφέρεται γιακ. Το γιακ συνήθως ζει σε μεγάλο υψόμετρο 4.000-6.000 μ.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το γάλα του, το τρίχωμά του και τo ίδιο για τις διάφορες δουλειές τους.Ακόμα τα κόπρανα του γίνονται λίπασμα, από τα ελάχιστα που υπάρχουν στο οροπέδιο.Σε κάποιες περιοχές του Θιβέτ διεξάγονται γιακοδρομίες- μιλάμε για ατραξιόν και τρελό ξεφάντωμα στα παραδοσιακά τους φεστιβάλ.


Από κ. Νεκτάριος

Cookie Blues

Μια ταινία μικρούς μήκους με πρωταγωνιστές μπισκότα!!!


Από Αλκαίος Ν.Μ.

The Muppets: Bohemian Rhapsody


Από Αλκαίος Ν.Μ.

Παιδική Βιβλιοθήκη

ΛΟΥΚΕΤΟ στη  γνώση και τη δημιουργία
  Ένας χώρος οικείος, γνώριμος, μέρος της καθημερινής βόλτας των λιλιπούτειων κατοίκων της Ερμούπολης, μέρος της μαθησιακής διαδικασίας για τους λίγο μεγαλύτερους που φοιτούν στα σχολεία της, διακόπτει τη λειτουργία του. Ένας χώρος που αποτελούσε πόλο έλξης για όλα τα παιδιά. Χώρος ελεύθερης πρόσβασης στον κόσμο της γνώσης, της δημιουργικής απασχόλησης, της φαντασίας, της αναζήτησης, της ανάπτυξης κριτικής σκέψης. Παράθυρο στον κόσμο του ονείρου και της ουτοπίας. Χώρος φιλικός, ζεστός, φιλόξενος που χάρη στην ακούραστη υποστήριξη και φροντίδα της υπαλλήλου της αναδείχτηκε σε αγαπημένο τόπο συνάντησης των παιδιών στην πλατεία’’. Αυτό αναφέρει η επιστολή των φίλων της Παιδικής και Εφηβικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης, οι οποίοι είναι πολλοί και ζητούν άμεσα την επαναλειτουργίας της.
Γιατί όμως διακόπτεται η λειτουργία της παρά το αναμφισβήτητο σημαντικό έργο που επιτελεί;
  Αιτία είναι ο οικονομικός μαρασμός του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Ο οργανισμός, στον οποίο ανήκουν συνολικά είκοσι οκτώ βιβλιοθήκες σε ολόκληρη τη χώρα, στηρίζεται σε δωρεές ιδιωτών και κάποιες επιχορηγήσεις του υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων που το εποπτεύει. Αν και τα έξοδα για τις ανάγκες στέγασης, λειτουργίας και συντήρησης καλύπτονται από την τοπική αυτοδιοίκηση για τις περισσότερες, όπως και για αυτήν της Ερμούπολης, ο οργανισμός για επτά ολόκληρα χρόνια δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε στις βασικές οικονομικές υποχρεώσεις της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της βιβλιοθήκης.
  Οι εργαζόμενοι βρίσκονται υπό καθ εστώς μόνιμης ανασφάλειας. Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, απλήρωτοι για μήνες, χωρίς καμία προοπτική επίλυσης των προβλημάτων τους, προχωρούν σε επίσχεση εργασίας. Ζητούν να δοθεί βιώσιμη λύση για το μέλλον των βιβλιοθηκών. Οι γονείς, οι εκπαιδευτική, οι κάτοικοι της Σύρου, είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα τους για τη διασφάλιση της συνέχειας του θεσμού των βιβλιοθηκών και ζητούν να δοθεί άμεσα λύση από το αρμόδιο Υπουργείο. Στην πράξη, ο οικονομικός μαρασμός του αρμοδίου για τις συγκεκριμένες βιβλιοθήκες οργανισμού σημαίνει την αδυναμία να ανανεώσουν οι βιβλιοθήκες το υλικό τους και μισθοδοσίες των εργαζομένων επί εφτά χρόνια να καταβάλλονται με συνεχείς καθυστερήσεις ( μέχρι και 8 μήνες).
  Απαίτηση όλων είναι η νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με την οποία θα εξασφαλιστεί λειτουργία των 28 ήδη οργανωμένων Παιδικών Βιβλιοθηκών και φυσικά των εργαζομένων σε αυτές.

Παρακάτω βλέπουμε την απάντηση της υπεύθυνης της Παιδικής βιβλιοθήκης Σύρου:
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - Αναστολή λειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου


Θα ήθελα να εξηγήσω στα παιδιά, γονείς και φίλους της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου το λόγο για τον οποίο η Βιβλιοθήκη απο τις 2.3.2010 αναστέλλει τη λειτουργία της.
          Η Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου, καθώς και 27 ακόμη βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, ανήκει στον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών.Τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η μισθοδοσία μας. Βλέποντας αυτήν την κατάσταση, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών αναγκάστηκε να προβεί σε επίσχεση εργασίας, ζητώντας την άμεση καταβολή των μισθών μας.
          Θα ήθελα να τονίσω οτι για κανέναν υπάλληλο η απόφαση να προχωρήσει σε επίσχεση δεν ήταν εύκολη. Μέχρι και την τελευταία μέρα πιστεύαμε οτι θα βρεθεί μια λύση που θα εξασφάλιζε τη λειτουργία των Βιβλιοθηκών. Δυστυχώς όμως διαψευστήκαμε. Είναι γνωστή η αναγκαιότητα και η επιτυχία αυτού του θεσμού και ελπίζουμε να βρεθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση.
          Θέλουμε να δούμε ξανά τις Βιβλιοθήκες ανοιχτές, με καινούργια βιβλία να γεμίζουν τα ράφια τους και γεμάτες παιδιά να τα διαβάζουν και να τα δανείζονται. Γεμάτες παιδιά να ξαπλώνουν και να ακούν ιστορίες, να ζωγραφίζουν, να δημιουργούν μικρά έργα τέχνης, να ανοίγουν διάπλατα τα μάτια σε κάθε τι καινούργιο.

Η υπεύθυνη της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου

Λούλα Κλήμη

Ευχές

Χρόνια Πολλά

Απρίλης

753 π.Χ: Ιδρύεται η Ρώμη από τους αδελφούς Ρώμο και Ρώμυλο.
 1805: Γεννιέται ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο παραμυθάς από τη Δανία. Προς τιμή του σήμερα γιορτάζεται κάθε 2 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
1820:Ανακαλύπτεται τυχαία από έναν αγρότη η Αφροδίτη της Μύλου.
1834: Ύστερα από 13 χρόνια αγώνα και προσφοράς στην Ελληνική Επανάσταση, δικάζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο Ναύπλιο με την κατηγορία της προδοσίας.
1877: Έρχεται στο φως ο Ερμής του Πραξιτέλη στην Ολυμπία.
1889:Γεννιέται ο κωμικός ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν, ο γνωστός «Σαρλό».
1912:Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, στα 24 χρόνια του, κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος άνευ φοράς, με 3 μέτρα και 47 εκατοστά.
1912: Βυθίζεται ο Τιτανικός, το πιο πολυτελές υπερωκεάνιο, ύστερα από σύγκρουση με παγόβουνο. Από τους 2.340 επιβάτες χάνονται οι 1.500.
1924: Ιδρύεται η ομάδα ΑΕΚ, δηλαδή Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης.
1953: Οι επιστήμονες Φράνσις Κρίκ και Τζέιμς Γουότσον ανακαλύπτουν τη δομή του DNA.
1955: Πεθαίνει ο φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν
1961: Ο Μάνος Χατζηδάκις παίρνει Όσκαρ για το τραγούδι του «Τα παιδιά του Πειραιά».
1961: Μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη ο πρώτος άνθρωπος, ο Γιούρι  Γκαγκάριν από τη Ρωσία, με το διαστημόπλοιο Βόστοκ 1.
1967: Ξεσπά στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.
1973: Γίνεται η πρώτη η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο από τον ίδιο άνθρωπο που το κατασκεύασε, τον Μάρτιν Κούπερ..

Από Εύα Κ.

Κάδοι Ανακύκλωσης


Για Μας

Η φωτογραφία μου
Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Μαζί με τους δασκάλους μας φτιάξαμε αυτό το ιστολόγιο για να μοιραζόμαστε μεταξύ μας αλλά και με παιδιά από όλη την Ελλάδα, ενδιαφέροντα κείμενα, εικόνες, βίντεο κτλ.

Αναζήτηση

Φίλοι Από Άλλα Σχολεία

Αναγνώστες

Επισκέψεις

web counter

Πρόγνωση Καιρού

Vladstudio