Ώρα για ... διάλειμμα

Το ιστολόγιο των μαθητών της Στ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (2009 - 2010).

Φώκια του γλυκού νερού

Στο μάθημα της γεωγραφίας μιλήσαμε για κάποια ζώα που ζουν στην Ασία και είναι άγνωστα στους περισσότερους από μας, ας δούμε μερικές επιπλέον πληροφορίες ώστε να τα γνωρίσουμε καλύτερα.

Η φώκια του γλυκού νερού είναι ένα ενδημικό είδος της λίμνης Βαϊκάλης. Η Βαϊκάλη είναι η βαθύτερη και παλαιότερη λίμνη στον κόσμο, καθώς επίσης και η λίμνη με τον μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού. Περιέχει πάνω από ένα πέμπτο του γλυκού νερού παγκοσμίως και περισσότερο από 90% του γλυκού νερού της Ρωσίας. Η έκτασή της είναι 31.468 τετ. χλμ. (μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου). Έχει μήκος 654 χλμ., πλάτος 74 χλμ. και μέγιστο βάθος 1.680 μ

Αυτό το είδος φώκιας είναι το μοναδικό στον κόσμο που κατοικεί σε γλυκό νερό. Ακόμη είναι το ένα από τα δύο είδη φώκιας παγκοσμίως, που κατοικούν σε λίμνη. Το άλλο είδος που κατοικεί σε λίμνη είναι η φώκια της Κασπίας. Η Κασπία Θάλασσα όμως είναι αλμυρή λίμνη. Η φώκια της Βαϊκάλης είναι η φώκια που ζει τα περισσότερα χρόνια, με μέση ηλικία για τα θηλυκά τα 56 χρόνια. Βέβαια, παραμένει ακόμη μυστήριο πως βρέθηκε να ζει εκεί η συγκεκριμένη φώκια, καθώς η λίμνη απέχει πολλά χιλιόμετρα από τον ωκεανό. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι μάλλον κατάφερε να φτάσει στην λίμνη μέσω ενός ποταμίσιου συστήματος που ένωνε κάποια στιγμή την λίμνη Βαϊκάλη με τον βόρειο παγωμένο ωκεανό. Ο συνολικός πληθυσμός, σήμερα, είναι περίπου 60.000, ενώ έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό του κυνηγιού της.


Από κ. Νεκτάριος


Για Μας

Η φωτογραφία μου
Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Μαζί με τους δασκάλους μας φτιάξαμε αυτό το ιστολόγιο για να μοιραζόμαστε μεταξύ μας αλλά και με παιδιά από όλη την Ελλάδα, ενδιαφέροντα κείμενα, εικόνες, βίντεο κτλ.

Αναζήτηση

Φίλοι Από Άλλα Σχολεία

Αναγνώστες

Επισκέψεις

web counter

Πρόγνωση Καιρού

Vladstudio