Γιος του Γλαύκου ή του Ποσειδώνα και της Ευρυνόμης, εγγονός του Σίσυφου. Το αρχικό του όνομα ήταν Ιππόνοος, αλλά μετονομάστηκε σε Βελλεροφόντη γατί σκότωσε τον αδελφό του Βέλλερο. Μετά το φόνο του αδελφού του κατέφυγε στο βασιλιά της Τίρυνθας Προίτο για να καθαρθεί. Εκεί τον είδε η Άντεια, η γυναίκα του βασιλιά, και τον ερωτεύτηκε. Ο Βελλεροφόντης όμως την απέκρουσε και τότε αυτή, για να τον εκδικηθεί, τον συκοφάντησε στον άντρα της ότι τάχα αυτός ήταν που ζήτησε να την κάνει ερωμένη του. Θυμωμένος ο Προίτος, επειδή δεν ήθελε να σκοτώσει ο ίδιος το Βελλεροφόντη που ήταν φιλοξενούμενός του, τον έστειλε στον πεθερό του τον Ιοβάτη, στη Λυκία της Μ. Ασίας, για να τον σκοτώσει αυτός. Πράγματι, ο ανύποπτος νέος πήγε στη Λυκία, όπου ο Ιοβάτης τού ανάθεσε διάφορες δύσκολες αποστολές για να βρει το θάνατο. Πρώτα τον έστειλε να σκοτώσει τη Χίμαιρα, ένα άγριο τέρας που είχε κεφάλι λιονταριού, κορμί κατσίκας και στην άκρη της ουράς του ξεφύτρωνε μια φιδοκεφαλή. Με τη βοήθεια των θεών και την παλικαριά του ο Βελλεροφόντης σκότωσε το τέρας. Έπειτα ο Ιοβάτης τον έστειλε να χτυπηθεί με τους Σολύμους, έναν άγριο λαό στα σύνορα της Λυκίας. Ο ήρωας κατόρθωσε να νικήσει και αυτούς, όπως και τις Αμαζόνες, με τις οποίες τον έστειλε να πολεμήσει ο Ιοβάτης. Στο γυρισμό όμως ο Ιοβάτης έβαλε τους πιο αντρειωμένους Λυκίους να του στήσουν καρτέρι. Πάλι όμως τους σκότωσε όλους ο Βελλεροφόντης και τότε πια ο Ιοβάτης κατάλαβε πως ένας τέτοιος ήρωας θα έπρεπε να ήταν γόνος θεών. Προτίμησε λοιπόν να του δώσει την κόρη του Φιλονόη για γυναίκα και το μισό βασίλειό του για προίκα.
Σύμφωνα με το μύθο, με τη βοήθεια της Αθηνάς είχε καταφέρει να δαμάσει τον Πήγασο, το φτερωτό άλογο, στην Κόρινθο. Πάνω σ’ αυτό, λένε, σκότωσε τη Χίμαιρα στη Λυκία. Αργότερα όμως από έπαρση θέλησε να ανεβεί με τον Πήγασο στον Όλυμπο. Ο Δίας όμως οργισμένος με την ύβρη του Βελλεροφόντη έστειλε τον Οίστρο στον Πήγασο και το άλογο τον γκρέμισε στη γη. Ο Βελλεροφόντης πέρασε την υπόλοιπη ζωή του κουτσός και τυφλός.
Ο Βελλεροφόντης λατρευόταν στην Κόρινθο και στη Λυκία. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι Κορίνθιοι του είχαν αφιερώσει έναν περίβολο στο Κράνειο Άλσος, ενώ μέσα στην πόλη είχαν στήσει άγαλμα του ήρωα καβάλα στον Πήγασο και από την οπλή του αλόγου ανάβλυζε νερό.
Μετά τον Όμηρο, τον Ησίοδο και τον Πίνδαρο, πολλοί αρχαίοι ποιητές και συγγραφείς πραγματεύτηκαν το μύθο του Βελλεροφόντη. Διασκευές του μύθου έγραψαν και οι τραγικοί, δε σώθηκε όμως καμιά από αυτές. Επίσης ο Βελλεροφόντης στάθηκε η έμπνευση για γλύπτες, ζωγράφους, αγγειογράφους, μουσικούς και δραματουργούς, από τους αρχαίους χρόνους ως τη σύγχρονη εποχή.
Από Σπύρος Μ.Κ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου