Ώρα για ... διάλειμμα

Το ιστολόγιο των μαθητών της Στ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (2009 - 2010).

Διακοπές στην Σύρο

Επιτέλους καλοκαίρι. Διακοπές!! Ένας καλός προορισμός είναι η Σύρος. Αύτες είναι κάποιες πληροφορίες για το όμορφο αυτό νησί:

Ερμούπολη:
Πλατεία Μιαούλη: Με ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα δημαρχεία της χώρας. Ολοκληρώθηκε το 1898 επί δημαρχείας Δ. Βαφειαδάκη, έργο του αρχιτέκτονα Τσίλερ. Στην πλατεία επίσης θα βρείτε την δημοτική βιβλιοθήκη, την μαρμάρινη εξέδρα της φιλαρμονικής, τον ανδριάντα του ναύαρχου Μιαούλη, το πνευματικό κέντρο και το αρχαιολογικό μουσείο. Κοντά στην πλατεία βρίσκεται η λέσχη Ελλάς και το θέατρο Απόλλων (μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου, σχέδιο του Σαμπό). Λίγο πιο πάνω θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που τελείωσε το 1905. Μπροστά στον μικρό κήπο υπάρχει το μνημείο του "άταφου Αγωνιστή" έργο του γλύπτη Βιτάλη, προς τιμήν των αγνώστων αγωνιστών της ελευθερίας. Στην Ερμούπολη επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε την Πινακοθήκη, τον ναό της Ευαγγελίστριας, την Νομαρχία, τον Μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ( η πρώτη εκκλησία του οικισμού), τον ναό της κοίμησης της Θεοτόκου, με το ομώνυμο έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Πάνω στο λόφο, στο Βροντάδο, τον ναό της Ανάστασης με την υπέροχη θέα. Από την άλλη πλευρά της πόλης επισκεφτείτε το βιομηχανικό μουσείο (απέναντι από το νοσοκομείο), το Νεώριο, τον ταρσανά, το καρνάγιο και στα Λαζαρέτα το λοιμοκαθαρτήριο, που χτίστηκε το 1837 για την διαμονή των ταξιδιωτών που έρχονταν στο νησί την εποχή που θέριζε η χολέρα. Στην πόλη υπάρχουν πολλά αρχοντικά με σπουδαία αρχιτεκτονική, διακοσμημένα εσωτερικά με καταπληκτικές οροφογραφίες και τοιχογραφίες.


Άνω Σύρος:
Αξίζει να επισκεφτείτε την μεσαιωνική πόλη με τα τείχη, τα καντούνια, τις καμάρες, τα 1000 σκαλοπάτια και τα ανηφορικά δαιδαλώδη δρομάκια της. Στην κορυφή βρίσκεται ο καθολικός καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου. Λίγο πιο κάτω βρίσκονται το κέντρο ιστορικών μελετών, τα μοναστήρια των Ιησουϊτών και των Καπουκίνων, το δημαρχείο της Ανω Σύρου με το ιστορικό αρχείο της πόλης, το μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη. Εδώ θα συναντήσετε πολλά ταβερνάκια με καταπληκτική θέα προς το λιμάνι, την Τήνο, την Μύκονο και το γαλάζιο Αιγαίο. Από την Άνω Σύρο ο δρόμος συνεχίζει προς την Φοινικιά, το Μύτακα, το Παγούρι, την Κυπερούσα, το Λυγερό, το Πλατύ Βουνί, το Σαν Μιχάλη, τον Κάμπο που είναι τοποθεσίες με θέα στο Αιγαίο ή στο εσωτερικό του νησιού. Καθώς επίσης προς την Λία, τα Γράμματα και την Χαλανδριανή, όπου όμως η πρόσβαση είναι μόνο με τα πόδια ή από τη θάλασσα.


Ποσειδωνία:
"Το αριστοκρατικό θέρετρο του νησιού" Στη νοτιοδυτική πλευρά του, σ' ένα ήμερο τοπίο, όπου εναλλάσσονται λόφοι και μικρές κοιλάδες, απλώνει την ιστορία και τις ομορφιές της η Ποσειδωνία. Σημάδια ενός πολιτισμού που χάθηκε (τάφοι και μαρμάρινες πλάκες) βρέθηκαν στην περιοχή της Χαλέπας. Πρόκειται για το λόφο που βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Πέτρου των καθολικών, ο οποίος λέγεται ότι κτίστηκε το 1871 στα ερείπια του παλιού ιερού, αφιερωμένο στο θεό της θάλασσας Ποσειδώνα.

Η Ποσειδωνία μετονομάστηκε σε Ντελλαγκράτσια στις αρχές του 19ου αιώνα. Πήρε το όνομά της από τον μικρό Ναό της Παναγίας της Χάριτος (Della-Grazia), που βρίσκεται σήμερα στα βόρεια του οικισμού, με εκπληκτική θέα προς το χωριό,το ακρογιάλι και το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Η Ντελλαγκράτσια είναι σημείο αναφοράς ακόμα και σήμερα για τους κατοίκους της Σύρου. Το αριστοκρατικό θέρετρο του νησιού, όπου κάποτε, μόνο οι ανώτερες τάξεις του νησιού έχτιζαν τις εξοχικές τους κατοικίες, γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση και οικοδομήθηκε με επαύλεις και νεοκλασικά.

Άλλα χωριά είναι, η Βάρη, ο Φοίνικας, ο Γαλησσάς, το Μάννα, η Αζόλιμνος και το Κίνι (απο όπου μπορείτε να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα).

Από Κλαίρη Χ

Για Μας

Η φωτογραφία μου
Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Μαζί με τους δασκάλους μας φτιάξαμε αυτό το ιστολόγιο για να μοιραζόμαστε μεταξύ μας αλλά και με παιδιά από όλη την Ελλάδα, ενδιαφέροντα κείμενα, εικόνες, βίντεο κτλ.

Αναζήτηση

Φίλοι Από Άλλα Σχολεία

Αναγνώστες

Επισκέψεις

web counter

Πρόγνωση Καιρού

Vladstudio