Ώρα για ... διάλειμμα

Το ιστολόγιο των μαθητών της Στ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (2009 - 2010).

Παιδική Βιβλιοθήκη

ΛΟΥΚΕΤΟ στη  γνώση και τη δημιουργία
  Ένας χώρος οικείος, γνώριμος, μέρος της καθημερινής βόλτας των λιλιπούτειων κατοίκων της Ερμούπολης, μέρος της μαθησιακής διαδικασίας για τους λίγο μεγαλύτερους που φοιτούν στα σχολεία της, διακόπτει τη λειτουργία του. Ένας χώρος που αποτελούσε πόλο έλξης για όλα τα παιδιά. Χώρος ελεύθερης πρόσβασης στον κόσμο της γνώσης, της δημιουργικής απασχόλησης, της φαντασίας, της αναζήτησης, της ανάπτυξης κριτικής σκέψης. Παράθυρο στον κόσμο του ονείρου και της ουτοπίας. Χώρος φιλικός, ζεστός, φιλόξενος που χάρη στην ακούραστη υποστήριξη και φροντίδα της υπαλλήλου της αναδείχτηκε σε αγαπημένο τόπο συνάντησης των παιδιών στην πλατεία’’. Αυτό αναφέρει η επιστολή των φίλων της Παιδικής και Εφηβικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης, οι οποίοι είναι πολλοί και ζητούν άμεσα την επαναλειτουργίας της.
Γιατί όμως διακόπτεται η λειτουργία της παρά το αναμφισβήτητο σημαντικό έργο που επιτελεί;
  Αιτία είναι ο οικονομικός μαρασμός του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών. Ο οργανισμός, στον οποίο ανήκουν συνολικά είκοσι οκτώ βιβλιοθήκες σε ολόκληρη τη χώρα, στηρίζεται σε δωρεές ιδιωτών και κάποιες επιχορηγήσεις του υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων που το εποπτεύει. Αν και τα έξοδα για τις ανάγκες στέγασης, λειτουργίας και συντήρησης καλύπτονται από την τοπική αυτοδιοίκηση για τις περισσότερες, όπως και για αυτήν της Ερμούπολης, ο οργανισμός για επτά ολόκληρα χρόνια δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε στις βασικές οικονομικές υποχρεώσεις της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της βιβλιοθήκης.
  Οι εργαζόμενοι βρίσκονται υπό καθ εστώς μόνιμης ανασφάλειας. Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, απλήρωτοι για μήνες, χωρίς καμία προοπτική επίλυσης των προβλημάτων τους, προχωρούν σε επίσχεση εργασίας. Ζητούν να δοθεί βιώσιμη λύση για το μέλλον των βιβλιοθηκών. Οι γονείς, οι εκπαιδευτική, οι κάτοικοι της Σύρου, είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα τους για τη διασφάλιση της συνέχειας του θεσμού των βιβλιοθηκών και ζητούν να δοθεί άμεσα λύση από το αρμόδιο Υπουργείο. Στην πράξη, ο οικονομικός μαρασμός του αρμοδίου για τις συγκεκριμένες βιβλιοθήκες οργανισμού σημαίνει την αδυναμία να ανανεώσουν οι βιβλιοθήκες το υλικό τους και μισθοδοσίες των εργαζομένων επί εφτά χρόνια να καταβάλλονται με συνεχείς καθυστερήσεις ( μέχρι και 8 μήνες).
  Απαίτηση όλων είναι η νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με την οποία θα εξασφαλιστεί λειτουργία των 28 ήδη οργανωμένων Παιδικών Βιβλιοθηκών και φυσικά των εργαζομένων σε αυτές.

Παρακάτω βλέπουμε την απάντηση της υπεύθυνης της Παιδικής βιβλιοθήκης Σύρου:
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - Αναστολή λειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου


Θα ήθελα να εξηγήσω στα παιδιά, γονείς και φίλους της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου το λόγο για τον οποίο η Βιβλιοθήκη απο τις 2.3.2010 αναστέλλει τη λειτουργία της.
          Η Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου, καθώς και 27 ακόμη βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, ανήκει στον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών.Τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η μισθοδοσία μας. Βλέποντας αυτήν την κατάσταση, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στον Οργανισμό Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών αναγκάστηκε να προβεί σε επίσχεση εργασίας, ζητώντας την άμεση καταβολή των μισθών μας.
          Θα ήθελα να τονίσω οτι για κανέναν υπάλληλο η απόφαση να προχωρήσει σε επίσχεση δεν ήταν εύκολη. Μέχρι και την τελευταία μέρα πιστεύαμε οτι θα βρεθεί μια λύση που θα εξασφάλιζε τη λειτουργία των Βιβλιοθηκών. Δυστυχώς όμως διαψευστήκαμε. Είναι γνωστή η αναγκαιότητα και η επιτυχία αυτού του θεσμού και ελπίζουμε να βρεθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση.
          Θέλουμε να δούμε ξανά τις Βιβλιοθήκες ανοιχτές, με καινούργια βιβλία να γεμίζουν τα ράφια τους και γεμάτες παιδιά να τα διαβάζουν και να τα δανείζονται. Γεμάτες παιδιά να ξαπλώνουν και να ακούν ιστορίες, να ζωγραφίζουν, να δημιουργούν μικρά έργα τέχνης, να ανοίγουν διάπλατα τα μάτια σε κάθε τι καινούργιο.

Η υπεύθυνη της Παιδικής Βιβλιοθήκης Σύρου

Λούλα Κλήμη


Για Μας

Η φωτογραφία μου
Είμαστε οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Μαζί με τους δασκάλους μας φτιάξαμε αυτό το ιστολόγιο για να μοιραζόμαστε μεταξύ μας αλλά και με παιδιά από όλη την Ελλάδα, ενδιαφέροντα κείμενα, εικόνες, βίντεο κτλ.

Αναζήτηση

Φίλοι Από Άλλα Σχολεία

Αναγνώστες

Επισκέψεις

web counter

Πρόγνωση Καιρού

Vladstudio